La Vanguardia (Català)

Les advertènci­es de González

- Juan Carlos Merino

Tots els presidents socialiste­s i líders del PSOE que l’han succeït estan al cas de les “advertènci­es” que li agrada fer Felipe González en les seves intervenci­ons públiques, sempre molta demandades. Amb més o menys virulència, les van patir en la pròpia pell José Luis Rodríguez Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba i, només faltaria, un Pedro Sánchez amb qui no ha combregat mai i de qui ja el separa un autèntic oceà d’incomprens­ió. Ahir no hi va haver cap excepció de la regla.

Abans de protagonit­zar la presentaci­ó del llibre del periodista Antonio Caño sobre Rubalcaba, González va admetre a Onda Cero que cada cop entén menys Sánchez i l’actual direcció del PSOE, cosa que li genera “inquietud i sentiment d’orfandat”. I, com ja van fer altres veterans com Alfonso Guerra o Juan Carlos Rodríguez Ibarra, va carregar amb duresa contra les noves aliances pressupost­àries de Sánchez amb Esquerra i EH Bildu. “No són interlocut­ors vàlids”, va dir, perquè són formacions que miren de “trencar la cohesió i la solidarita­t entre espanyols”. “Això és qualsevol cosa menys progressis­ta”, va avisar. “Ni ERC ni Otegi estan interessat­s en un projecte que enforteixi Espanya”, va argumentar. I també va lamentar la pretensió de Pablo

Iglesias de transforma­r Espanya en “un Estat plurinacio­nal amb dret d’autodeterm­inació”. “Això convergeix en Bildu i ERC, però no defineix un projecte de país, i això caldrà reconduir-ho en algun moment”. Primera advertènci­a.

L’expresiden­t del govern central va aprofitar, a més, per contestar al nou PSOE de Sánchez, que al·lega que el temps polític d’aquests veterans ja ha passat i que ara els toca a ells. “No consentiré que ningú m’ordeni callar”, va tronar González. “Si algú em mana callar dient que és socialista, jo sé que no és socialista”. Segona advertènci­a.

L’expresiden­t avisa que “en algun moment caldrà reconduir” el projecte d’Iglesias amb ERC i Bildu

Tot seguit, i sense desfer-se en cap moment de la mascareta, González va comparèixe­r a l’espai Bertelsman­n de Madrid per presentar i donar la benvinguda al llibre de Caño, Rubalcaba, un político de verdad (Plaza & Janés), amb Elena Valenciano i Eduardo Madina. Aquest acte, malgrat les restriccio­ns d’aforament per la pandèmia, va aplegar bona part dels companys de viatge de Rubalcaba durant la seva dilatada trajectòri­a política i personal fins que va morir sobtadamen­t el maig de l’any passat. Al costat de la seva vídua Pilar Goya hi havia Joaquín Almunia, Javier Solana, José María Maravall, Jaime Lissavetzk­y, Ramón Jáuregui, Ángel Gabilondo, Enrique Guerrero, Antonio Camacho... També el president d’Aragó, Javier Lambán. I el ministre de Transport i secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, a qui es va agrair especialme­nt que hi anés. González va destacar que Rubalcaba, a qui treia nou anys, “era lleial a un projecte polític, i el seu compromís no va ser mai mercenari, no va ser mai a canvi de res”. Va recordar una cosa en què tothom va coincidir: “Sempre hi era”. Les 24 hores, sempre disponible, a qualsevol hora del dia i de la nit, per a qui el necessités. Amb una única excepció, esclar: “Quan es concentrav­a abans dels partits del Reial Madrid”.

González, Valenciano i Madina van subratllar conjuntame­nt el determinan­t paper de Rubalcaba per encarrilar el procés d’abdicació del rei Joan Carles. També en el final d’ETA, procés a què “va dedicar més temps, energia i salut”. “Va patir molt. I no en va voler presumir mai, ni ens va deixar”, va reconèixer Valenciano. A més, es va deixar la pell en la “travessia del desert” que va emprendre el PSOE després dels mandats de Zapatero.

La premsa, per tancar l’acte, va intentar estirar González de la llengua . Va reiterar que no compartiri­a un projecte de país amb qui vol “destruir” l’esmentat país. “Jo no”. Última advertènci­a.

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Felipe González al costat d’Elena Valenciano i Eduardo Madina en la presentaci­ó del llibre d’Antonio Caño sobre Rubalcaba
EDUARDO PARRA / EP Felipe González al costat d’Elena Valenciano i Eduardo Madina en la presentaci­ó del llibre d’Antonio Caño sobre Rubalcaba
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain