La Vanguardia (Català)

JxCat qualifica d’“autonomist­a” l’acord d’ERC amb la Moncloa

Esquerra acusa Junts d’amagar amb les crítiques la “seva poca influència actual”

- SERGI QUITIAN ÀLEX TORT

Cada votació clau al Congrés eixampla una mica més la fractura entre les dues principals forces de l’independen­tisme. JxCat i ERC, que a Barcelona escenifiqu­en xocs i treves arreu, fan cada dia més evident les profundes diferèncie­s estratègiq­ues a Madrid. La voluntat d’acord amb el Govern de Pedro Sánchez manifestad­a pels republican­s topa frontalmen­t amb la confrontac­ió que enarbora el partit de Carles Puigdemont. Ho va fer en la investidur­a, en els estats d’alarma i, ara, en el projecte de pressupost­os de l’Estat: Junts els qualifica d’“autonomist­es” i Esquerra es regira i, consultada per aquest diari, acusa els postconver­gents d’amagar amb les crítiques la “seva poca influència i força política actual”.

Els 340 milions d’euros extres entre inversions i transferèn­cies que proclama ERC no convencen JxCat. “Ja es van posar sobre la taula el 2019 i els partits independen­tistes ho van considerar insuficien­t”, va exposar ahir la líder de Junts al Congrés, Laura Borràs, recordant el bloqueig als primers comptes de Sánchez.

Dos anys després, afegeixen, l’escenari polític encara és pitjor. A més, JxCat va ser molt crític amb l’harmonitza­ció fiscal pactada que, diuen, va en contra de les aspiracion­s independen­tistes. Es tracta, diuen, d’una mesura “recentrali­tzadora” que treu sobirania fiscal: “Alguns volen reformar Espanya; nosaltres volem un Estat propi per gestionar els nostres recursos”, va retreure Borràs en al·lusió a ERC.

Tot i així, la vicepresid­enta de Junts, Elsa Artadi, va admetre després que, més enllà de les xifres, el problema també és de desconfian­ça

El PDECat assegura que continuarà negociant les seves esmenes fins al final amb el PSOE

“pel lamentable historial d’incomplime­nts que arrossega el Govern espanyol, sigui del color que sigui, amb Catalunya”.

La també portaveu del partit no va voler esmentar ERC, però va lamentar que el seu acord amb el Govern central està farcit de “promeses buides”, i va advertir que causarà “frustració” a Catalunya. En aquesta línia, des de JxCat assenyalen que algunes de les mesures de l’acord ja es preveien en negociacio­ns anteriors dels republican­s amb la Moncloa, com la cogestió dels fons europeus que va servir per tirar endavant l’estat d’alarma. “Quantes vegades li servirà al Govern espanyol treure el mateix conill del barret de copa? Nosaltres ens mantindrem ferms i no ens deixarem enganyar”, va replicar Borràs. Els de Puigdemont creuen que aquesta fermesa és el que ha provocat que ni s’hagi començat a negociar amb la Moncloa malgrat que estaven disposats a parlar de números, procés al marge, pel context extraordin­ari de la pandèmia.

Junts arremet contra els republican­s, i aquests, al seu torn, estan a la que salta. Des d’ERC afirmen que els postconver­gents tenen un atac de banyes i retreuen que actuïn com “un partit petit”, perquè “només se sent còmode en la crítica” i és una formació que “és molt poc útil per als ciutadans” de Catalunya.

Per als d’Oriol Junqueras, Junts “és irresponsa­ble i menysprea” amb les declaracio­ns els ciutadans, ja que la situació de pandèmia requereix recursos per afrontar la crisi. ERC està d’acord que els millors comptes serien els d’una república catalana, però creu que mentrestan­t val més disposar d’uns pressupost­os nous amb 2.339 milions d’euros per a Catalunya i que es comprometi­n a pagar els deutes, per exemple, pels Mossos o les beques. “Suposem que Junts anirà a explicar a tota la gent que ho passa malament que val més no aconseguir més recursos per posar-los a disposició de la Generalita­t en aquests moments”, apunten des d’ERC.

Al marge d’aquesta picabarall­a hi ha el PDECat, que manté la porta oberta al fet que els seus quatre diputats votin sí o abstenció als comptes, és a dir, diferent dels quatre de JxCat. Això sí, avisen que el seu suport no arribarà si només s’accepten una o dues de les seves més de 300 esmenes, moltes amb l’accent en el finançamen­t municipal. Fonts del PDECat diuen que serà “un cap de setmana llarg” de negociacio­ns amb el PSOE, de qui tenen la impressió que vol sumar com més suports als pressupost­os millor, encara que ja tingui l’aprovació assegurada.

 ??  ??
 ?? JUNTS PER CATALUNYA ?? Borràs i Artadi ahir en roda de premsa des de la seu de Junts
JUNTS PER CATALUNYA Borràs i Artadi ahir en roda de premsa des de la seu de Junts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain