La Vanguardia (Català)

Les defenses del procés retreuen al TS el retard amb els tercers graus

La sala estudia una trentena de recursos de les parts i decidirà la setmana que ve

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal Suprem (TS) continuarà estudiant la setmana vinent la trentena de recursos plantejats per la Fiscalia i les defenses dels condemnats del procés sobre la concessió dels tercers graus. El ministeri públic considera que no es donen les condicions perquè surtin dels centres penitencia­ris, mentre que els presos independen­tistes reclamen que es confirmi el règim de semilliber­tat, després que alguns d’ells ja fa més de tres anys que són a la presó.

Des de la defensa d’una part dels condemnats es critica obertament que l’Alt Tribunal encara no hagi resolt aquests recursos quatre mesos després que un jutge de vigilància penitencià­ria suspengués la mesura per als set que es troben a la presó de Lledoners, prèviament concedida per les juntes de tractament dels centres.

El 2 de juliol els presos van passar d’un règim tancat al tercer grau per decisió dels centres penitencia­ris, competènci­a de la Generalita­t. Aquella decisió era d’aplicació immediata i els nou presos condemnats per sedició van quedar en semilliber­tat el 14 de juliol.

Tot i això, la Fiscalia va recórrer contra l’acord per als de Lledoners i va reclamar al jutge de vigilància penitencià­ria que el tercer grau quedés en suspens mentre el tribunal sentenciad­or, és a dir, el Suprem, entrava en el fons de la qüestió. Dues setmanes més tard, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van tornar a la presó sense cap benefici penitencia­ri. El ministeri públic no va recórrer fins al 2 de novembre contra la semilliber­tat de l’expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell i l’exconselle­ra Dolors Bassa. Tot i això, en el seu cas, el jutge es va negar a suspendre-la fins que el TS no prengui una decisió, i només van a la presó a dormir.

Fa quatre mesos que els set presos de Lledoners esperen que el Suprem doni una resposta. Tanmateix, fonts de l’Alt Tribunal expliquen que els expedients no van arribar fins fa poques setmanes. Afegeixen, a més, que es tractava de molta documentac­ió que s’havia de traduir del català i que per això no ha estat aportada al tribunal fins fa poc.

Ahir dijous s’havia convocat la sala, presidida per Manuel Marchena,

per estudiar i decidir la resolució. Ara bé, l’elevat nombre de recursos i supòsits no es va poder revisar tot en un sol dia i els magistrats han estat convocats per a la setmana que ve, quan ja esperen poder fixar una posició, segons fonts del tribunal.

A més dels tercers graus, el tribunal ha d’entrar a estudiar si es va adequar la concessió de permisos per a aquests presos per mitjà de l’article 100.2 del reglament penitencia­ri. La Fiscalia considera que el que van fer les juntes de tractament, avalades posteriorm­ent pels jutjats de vigilància penitencià­ria i audiències provincial­s, va ser concedir-los un tercer grau encobert perquè se’ls va autoritzar a sortir una bona part del dia al carrer per fer tasques humanitàri­es, treballar o cuidar familiars.

El que ara ha d’estudiar la sala és si es compleixen els requisits perquè els presos puguin adquirir una modificaci­ó de grau penitencia­ri i passar d’un règim tancat a la semilliber­tat. A més del temps de compliment de la condemna, fonts jurídiques indiquen que el tribunal també es fixarà en el comportame­nt dels presos i el seu ànim de penediment.

El recurs que la Fiscalia va presentar per evitar aquest canvi de classifica­ció argumentav­a que no s’ha “de transmetre a la societat que pot quedar impune el fet d’haver convertit la pròpia voluntat en llei fora de les vies legalment establerte­s”. En el cas de Junqueras, per exemple, recorda al seu recurs que fins al 30 de gener del 2021 no haurà complert una quarta part de la condemna de 13 anys de presó que li va imposar el Suprem, i que la liquidació de la pena definitiva no es produiria fins a l’octubre del 2030.

El tribunal tindrà en compte en la decisió el comportame­nt dels presos i el seu ànim de penediment

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Carme Forcadell, que dimarts va firmar per l’amnistia al Parlament, podria veure anul·lat el tercer grau
ANDREU DALMAU / EFE Carme Forcadell, que dimarts va firmar per l’amnistia al Parlament, podria veure anul·lat el tercer grau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain