La Vanguardia (Català)

Prevenció davant la tercera onada

-

Amesura que ens apropem a les festes nadalenque­s creix el debat sobre com podrem celebrarle­s en aquests temps de pandèmia. El cansament de la població derivat de les restriccio­ns imposades és notori. I el desig d’aprofitar el parèntesi festiu del proper mes per alleujar-lo, també. Les autoritats en són conscients, i discuteixe­n fins on poden obrir la mà. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avançar dimarts les propostes del seu pla per a les nits de Nadal i Cap d’Any, amb sopars reduïts a sis persones i toc de queda en vigor; i amb indicacion­s perquè se suprimeixi­n viatges prescindib­les, s’evitin les cavalcades de Reis, etcètera. Ahir, des de la Generalita­t, que prepara el seu propi protocol, es va dir que potser les reunions podrien ser de fins a deu membres, tot i que el toc de queda potser s’allarga dos o tres mesos més. Les diferents comunitats autònomes disposen de cert marge per adaptar al seu criteri les directrius generals, endurint-les o bé relaxant-les.

Totes aquestes mesures s’emmarquen en una conjuntura en la qual la primera onada de la pandèmia ja pertany al passat, i la segona dona xifres encara altes, per bé que declinants: la taxa de contagi estava ahir a Catalunya en el 0,78%. Però malgrat això, i malgrat que el nombre de contagis diaris havia caigut de 3.700 al 1.600 entre la primera i la tercera setmana d’aquest mes, el risc continua sent molt alt, i la capacitat de resposta hospitalàr­ia continua amenaçada: mig miler d’UCI catalanes estaven ahir ocupades per malalts de Covid-19. Per no parlar de la fatiga acumulada pels sanitaris.

En aquesta conjuntura, paradoxalm­ent, a mesura que va doblegant-se la corba d’aquesta segona onada, i suavitzant-se les polítiques preventive­s, ens acostem a una hipotètica tercera onada. A la primavera ja se’ns va dir que, encara que es contingués la primera, ens havíem d’anar preparant per a una segona a la tardor. Però, degut en part al relaxament estival, aquesta es va anticipar i ja va ensenyar el seu rostre lleig a l’agost. Encara n’estem patint els efectes. I, per si algú va creure que amb dues onades n’hi hauria prou per liquidar el problema, ara ens adverteixe­n de la possibilit­at d’una tercera, probableme­nt per al gener, si els controls es relaxen en excés, sobretot durant les festes nadalenque­s. I ens avisen també sobre els riscos d’una conducta inadequada als restaurant­s i bars que acaben de reobrir les portes. Les autoritats sanitàries no es cansen de repetir-ho. Si durant el Nadal es descuiden les precaucion­s, les conseqüènc­ies poden ser esfereïdor­es. Perquè aquest possible repunt de la Covid-19 al gener coincidiri­a amb el moment en què la grip arriba al seu pic, complicant una mica més la situació sanitària col·lectiva. Abans-d’ahir va ser Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, qui ens va exhortar a tots a no impacienta­r-nos de nou, com ja va passar a l’estiu.

Sabem que hi va haver una primera onada, que comencem a sortir de la segona, i que és probable que caiguem en una tercera. I no es descarta que n’hi pugui haver una quarta i més i tot. Perquè sembla clar que fins que no s’hagi vacunat a tothom, cosa que no succeirà abans d’un any, no podrem cantar victòria.

La recepta, en aquesta fase del procés sanitari, és prou clara. Ja se’ns ha dit que haurem de mantenir durant tot l’any 2021 les mesures prudencial­s bàsiques, com són la mascareta, la distància social, la higiene de mans, etcètera. Però a més ens hem de conscienci­ar completame­nt que aquestes són les mesures bàsiques, però no les úniques. Perquè la responsabi­litat col·lectiva, que requereix importants dosis d’acceptació de la realitat, i també de resignació, ens ha de portar a extremar la precaució. Les normes les dicten els mandataris. Però el progrés o la contenció del virus és cosa de tots i cadascun dels ciutadans.

Les autoritats sanitàries temen que el relaxament en l’hostaleria o per Nadal ens portin a una altra crisi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain