La Vanguardia (Català)

Repressió a Turquia

-

Des de l’intent de cop d’Estat que va patir el juliol del 2016, el president turc Recep Tayyip Erdogan ha dirigit una massiva operació repressiva, tant contra aquells directamen­t involucrat­s en l’intent com entre els que hi poguessin simpatitza­r, poc o molt. En aquests darrers quatre anys s’ha detingut a Turquia unes 50.000 persones i s’ha acomiadat uns 150.000 funcionari­s, entre ells militars i policies, però també professors o jutges. La dimensió de la purga va, doncs, molt més enllà de la trama que va intentar enderrocar Erdogan, i inclou un ampli espectre de persones que discrepen de la seva idea autocràtic­a del poder, segons el president seguidores de Fethullah Gülen, el clergue musulmà exiliat als Estats Units, a qui considera el cervell del cop del 2016.

El nombre de condemnats a cadena perpetua en aquest judici ja puja a 333 persones, i 25 d’elles son generals. Són penes de cadena perpetua agreujades, fet que suposa unes condicions de detenció especialme­nt severes. En aquest mateix judici, el més gran dels que s’han derivat del cop, han estat jutjades al voltant de cinc-centes persones. Des de l’inici, a més de complir amb el seu propòsit de castigar els colpistes, aquesta causa és també una demostraci­ó del poder d’Erdogan i un avís per a navegants. Perquè, amb aquesta causa, el president està dient als turcs que desafiar-lo pot tenir un cost molt elevat.

Erdogan, que va ser alcalde d’Istanbul entre el 1994 i el 1998, va fundar el 2001 el seu partit, d’inspiració islamista, i va ser elegit dos anys després primer ministre, amb una sòlida majoria. Els primers anys que va estar en el poder van ser bons per a l’economia turca, amb creixement­s anuals del 4,5%. El seu suport popular va augmentar, particular­ment a les zones rurals, més conservado­res. Però en l’últim lustre aquesta bonança ha anat flaquejant, el creixement ha caigut per sota del 3%, l’atur ha ultrapassa­t el 10% i la inflació ha superat el 12%, mentre Erdogan –que el 2014 es va convertir en el primer president del seu país elegit directamen­t– accelerava la islamitzac­ió, contraveni­nt les polítiques de Kemal Atatürk, pare fundador de la Turquia moderna i aconfessio­nal. El 2017, un referèndum de resultat molt ajustat va ampliar els seus poders legals i judicials.

Aquest retrocés econòmic, també la seva conducta autocràtic­a, han restat suports a Erdogan a Turquia. I pel que fa a la seva acció exterior –amb participac­ió turca en els conflictes de Síria, Líbia o Nagorno-Karabakh, o amb les seves prospeccio­ns gasistes davant la costa de Xipre, que han enverinat les relacions amb aquest país i amb Grècia– direm que ha propiciat l’enuig amb veïns regionals o amb la Unió Europea. Erdogan continua, doncs, tensant la corda. Però el seu suport intern i extern ja no és el que va ser temps enrere.

Erdogan tensa la corda al seu país i amb els veïns, però els seus suports ja no són el que van ser

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain