La Vanguardia (Català)

Pessimisme i voluntat política

- Col·lectiu Treva i Pau TREVA I PAU, format per Jordi Alberich, Eugeni Bregolat, Josep Maria Bricall, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Juan-José López Burniol, Carlos Losada, Margarita Mauri, Josep Lluís Oller, Alfredo Pastor i Xavier Pomés

Cada dia apareixen nous informes sobre la greu situació en què ens estem submergint: recessió econòmica, crisi sanitària, pobresa infantil, increment de l’atur entre els joves menors de 25 anys... i la llista podria continuar. El Banc Mundial, l’FMI i el BCE anticipen que Espanya patirà un fort retrocés econòmic durant els propers anys.

També llegim com analistes internacio­nals han expressat sorpresa i alarma davant la falta de voluntat política per part dels responsabl­es dels nostres governs, institucio­ns públiques i partits, per ajornar temporalme­nt les seves ideologies legítimes i objectius partidaris, i treballar per aconseguir acords amb què fer front als problemes que té plantejat el nostre país. No és incapacita­t –ni de bon tros impossibil­itat– el que els distancia d’una recerca de solucions; és simplement manca de voluntat per treballar conjuntame­nt a fi de generar expectativ­es de canvi positiu.

Davant d’un panorama sense diàleg constructi­u en la política, i en el qual abunden les evidències del greu impacte de la pandèmia en l’Estat de benestar, veiem com cada vegada més ciutadans cauen en el pessimisme, la indignació i el tedi. Això és encara més dolorós si pensem que hi ha una generació de joves que ha crescut durant les crisis polítiques i econòmique­s dels últims 15 anys, a qui segurament els costa veure un horitzó amb expectativ­es de desenvolup­ament. És primordial revertir-ho.

L’expresiden­t dels Estats Units Barack Obama, en un dels seus discursos va preguntar: “Participem en una política de cinisme o en una política d’esperança?”. Per no caure en aquest cinisme, hem de reclamar als nostres governants expectativ­es de futur racionals. Per això, calen tres accions: prendre consciènci­a, generar confiança i elaborar consensos. Suggerir aquesta recepta enmig de la situació actual es pot etiquetar d’ingenuïtat. Però, en tot cas, reiterem un cop més la idea que la política en democràcia no és només confrontac­ió; política és essencialm­ent, des d’un lideratge, treballar per aconseguir pactes. Sense pacte no hi ha avenços; sense avenços no hi ha expectativ­es. Per tant, per aconseguir pactes, avenços i expectativ­es, tots hem de respondre amb una nova manera de pensar i actuar:

Prendre consciènci­a. És necessari percebre i adonar-se de la realitat. Això requereix anar més enllà d’arguments parcials que serveixen per sustentar interessos personals o de partit, i al contrari, ser sensibles als del conjunt del país. Les discussion­s i les frases altisonant­s a Twitter, la denúncia i l’exaltació dels errors de l’adversari i, al contrari, la negació o dissimulac­ió dels propis només aconseguei­xen enquistar i allunyar possibles solucions. És una batalla estèril que no aconseguei­x res, ja que no guanya ningú. Més aviat tots perdem. En cas de seguir així, el pendent de pessimisme per on llisquen els ciutadans, sobretot els més joves, acabarà en un cinisme irreversib­le davant uns polítics que no aconseguir­an oferir expectativ­es de futur. Prendre consciènci­a de les necessitat­s dels ciutadans requereix posar-se almenys per uns minuts a les sabates de l’altre. Un requisit que cap Constituci­ó no fixa, però que tot governant hauria de complir.

Generar confiança. És una condició indispensa­ble entre les parts per poder establir pactes, superar conflictes, construir i actualitza­r marcs de convivènci­a. Avui dia és notòria la falta de confiança entre les diferents forces polítiques, a causa d’incomplime­nts i bloquejos reiterats. Hi ha grups polítics als quals els interessa que en el seu full de ruta prevalgui la desconfian­ça a fi d’aconseguir els seus objectius. Objectius que busquen crear les condicions perquè triomfi un populisme en l’accepció nítida: “Aprofitame­nt demagògic de les aspiracion­s del poble per obtenir un benefici”. Per tant, per començar a generar mútua confiança en una negociació, cal selecciona­r

Per aconseguir pactes, avenços i expectativ­es, hem de respondre amb una nova manera de pensar i actuar

molt bé els interlocut­ors. Dialogar no significa cap altra cosa que reconèixer l’altre, respectar-lo. Els començamen­ts són sempre difícils, però és possible trobar un punt d’inici comú si hi ha voluntat de ferho. La història ho ha demostrat en múltiples ocasions.

Elaborar consensos. Si s’ha pres consciènci­a dels problemes que s’han d’afrontar en el futur immediat, consensuan­t i realitzant projectes que permetin sortir més enfortits d’aquesta crisi, en àmbits de sanitat, educació i investigac­ió, llavors estaríem al bon camí. És en aquest escenari on cobraria sentit la reflexió que fa alguns anys va oferir el filòsof Michael Sandel: “Quan la política va bé, podem conèixer un bé en comú que no podem conèixer sols”.

Vivim en un món de grans desafiamen­ts com estan demostrant la pandèmia, el canvi climàtic o l’impacte de la revolució digital en el funcioname­nt i la cohesió de la nostra societat. Els governants han de considerar el que aquests desafiamen­ts significar­an per als seus ciutadans i el món en el qual vivim, i treballar conjuntame­nt per oferir solucions derivades d’un pensament avançat. Si les forces polítiques del nostre país no aconseguei­xen pactar per avançar, hauran fracassat, i amb ells fracassare­m tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain