La Vanguardia (Català)

Conseqüènc­ies

- Pilar Rahola

La primera conseqüènc­ia de la sentència 459/2019 que va emetre el Suprem l’octubre de l’any passat era evident: la privació de llibertat dels líders independen­tistes, condemnats a cent anys de presó. Però aquella sentència per sedició, que feia autèntics malabarism­es retòrics per tal de fer encaixar aquest delicte penal en uns fets polítics i pacífics, havia de tenir moltes altres conseqüènc­ies que lentament es van evidencian­t. Al capdavall, el Suprem creava jurisprudè­ncia, i d’aquella sentència se’n podien derivar d’altres igualment preocupant­s.

Així ha estat amb la sentència de l’Audiència de Barcelona contra dos activistes, arran de les massives protestes de novembre del 2017 per l’aplicació del 155. Tal com explica Josep Casulleras a VilaWeb, el tribunal estava format per tres jutges, dos dels quals amb perles afegides: un va ser el primer jutge que es va oposar a la concessió del primer permís penitencia­ri a Jordi Cuixart i l’altre va intentar empresonar un jove perquè tenia antecedent­s com a insubmís del servei militar. La sentència contra els dos activistes ha estat dura: tres anys i mig de presó per a Francisco Garrobo, que va participar en el tall de la ronda de Dalt, i un any de pena per a l’altre acusat,

Condemnats dos activistes a presó, fent servir la sentència del procés

Moisès F. El més alarmant de la condemna, a banda de l’evident duresa, rau en el fet que es basa en la doctrina Marchena emanada de la sentència del procés, de la qual extreuen el concepte de violència i alteració de la pau pública, ambdós forçats i reinterpre­tats pel Suprem. Així, sobre la presumpte violència dels activistes ara condemnats, diu: “Es dona la circumstàn­cia que el delicte s’ha descrit com l’exercici de violència física o compulsiva –psíquica–”. És a dir, ja no cal que la violència comporti danys materials o personals, perquè pot tractar-se de “violència compulsiva”, concepte insòlitame­nt eclèctic. I amb la reinvenció de la violència, afegeixen la reinterpre­tació de l’alteració de la pau pública: “No es tracta del recorregut d’una manifestac­ió pacífica, sinó d’una acció premeditad­a d’atemptar contra la pau pública tallant les comunicaci­ons”. És a dir, com totes les manifestac­ions i protestes massives, en moments delicats. I, tanmateix, per protestar els han caigut quatre anys de presó entre els dos.

És l’evidència que es temia quan es va produir la sentència del procés: s’havia reinventat el concepte de violència per justificar la repressió als líders, i a partir d’aquí es podia criminalit­zar el dret a la protesta. Marchena va crear la filosofia i feta la jurisprudè­ncia, s’obre la veda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain