La Vanguardia (Català)

Anàlisis d’aigües residuals revelen un descens generalitz­at del virus

Augments de concentrac­ió a Oviedo, Segòvia, Igualada, Madrid i Móstoles

- ANTONIO CERRILLO

Les concentrac­ions de restes del coronaviru­s SARS-CoV-2 s’estan reduint de manera apreciable a les aigües residuals a Espanya, segons les anàlisis del Ministeri per a la Transició Ecològica. Aquesta disminució es dona des de principis de novembre, tot i que en alguns casos és fins i tot anterior. L’Administra­ció central fa un seguiment de la presència del coronaviru­s mitjançant la presa de mostres de les aigües grises en una trentena d’estacions de depuradore­s. Les mostres s’envien a un laboratori, on es determina la quantitat de virus present analitzant el material genètic (ARN, en aquest cas).

La càrrega de restes de virus és molt menor a la detectada a les aigües residuals durant la punta de la segona onada de la pandèmia. “Estem constatant un descens generalitz­at de les concentrac­ions de coronaviru­s a la majoria de les depuradore­s, malgrat que en alguns casos hi ha increments. Però en general el panorama mostra un descens generalitz­at”, explica a aquest diari Javier Sánchez, subdirecto­r general de les Aigües i Gestió de Riscos del ministeri.

Javier Sánchez afirma que aquesta reducció es deu a dos factors: en primer lloc, l’aplicació de les restriccio­ns, que en molts casos es prologuen des de fa més d’un mes, i, en segon lloc, “un petit efecte” de dilució de les aigües provocat per les pluges. La seva incidència és menor, però no s’ha de menysprear.

La reducció de les concentrac­ions del coronaviru­s ha estat notable l’última setmana analitzada (la del dia 15 de novembre). De les 28 estacions controlade­s, s’ha registrat una reducció de les concentrac­ions en deu estacions depuradore­s, en tretze la situació és estable respecte a la setmana anterior i en cinc hi ha hagut un augment de la contaminac­ió (un empitjoram­ent).

L’increment de les concentrac­ions de coronaviru­s s’ha apreciat a les estacions de Villapérez (Oviedo), Segòvia, Igualada (Barcelona) i a les depuradore­s de Madrid (La China) i Móstoles.

La disminució de restes s’aprecia a Tudela, Logronyo, Sant Adrià (Besòs), València (Pinedo 1), Madrid (La Gavia), Badajoz (Don Benito), Còrdova (La Golondrina), Sevilla (San Jerónimo), Las Palmas de Gran Canaria (Barranco Seco II) i Tenerife (AdejeArona).

Al País Basc la situació de les dues estacions analitzade­s (Bilbao-Galindo i Vitòria-Crispijana) es manté estable, com a Lleida. A la Comunitat de Madrid, tres estacions més analitzade­s també es mantenen estables, i una millora (La Gavia, a la capital).

La presència de restes de virus també es va reduir a Espanya les dues setmanes precedents. La setmana del 8 de novembre, 15 estacions van mostrar una evolució favorable i només en quatre van augmentar la contaminac­ió.

El subdirecto­r general d’Aigües afirma que hi ha un paral·lelisme clar entre aquesta menor concentrac­ió de restes del virus i l’evolució de la pandèmia, malgrat que “és difícil trobar una correlació directa”. Més virus a les aigües grises reflecteix un nombre més alt de persones contagiade­s, però cal tenir en compte diversos factors i incerteses que hi interferei­xen. No tots els pacients Covid-19 positius excreten la mateixa quantitat d’ARN als excrements, i, quan passa, la quantitat de virus i la durada de l’eliminació varien entre els positius i al llarg del temps. A més a més, el temps que tarden aquests virus a degradar-se es pot deure a la diferent temperatur­a de l’aigua. Aquesta tècnica, a més a més, detecta virus excretats per persones asimptomàt­iques, simptomàti­ques i mal diagnostic­ades.

Javier Sánchez defensa la idoneïtat d’aquesta eina de control (“senzilla i barata”) i la seva utilitat per a les autoritats sanitàries. De fet, els nivells de SARS-CoV-2 en aigües residuals es poden utilitzar com a sistema d’alerta primerenca, perquè les persones infectades excreten el material genètic del virus abans fins i tot de presentar símptomes crítics i ser diagnostic­ades. “Per tant, pot ser detectat a les aigües residuals abans fins i tot que la mateixa persona sigui conscient que està infectada o quan la persona es mostri asimptomàt­ica”, diu un informe del ministeri.

La concentrac­ió de restes d’ARN ha disminuït des de principis de mes, però amb excepcions

El control es converteix en una eina útil en mans de les autoritats sanitàries

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Un operari recull mostres d’aigües residuals a la recerca de coronaviru­s a la depuradora Arroyo Valenoso, a Boadilla del Monte
EMILIO NARANJO / EFE Un operari recull mostres d’aigües residuals a la recerca de coronaviru­s a la depuradora Arroyo Valenoso, a Boadilla del Monte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain