La Vanguardia (Català)

Sanitat creu que el control de la pandèmia arribarà al febrer

- CELESTE LÓPEZ

L’evolució de la pandèmia és favorable. Durant les últimes tres setmanes el descens de nous casos és una realitat en totes les comunitats autònomes, amb 325 casos per 100.000 habitants. Però, malgrat aquesta bona evolució, la situació no deixa de ser preocupant, perquè el nivell de transmissi­ó continua sent molt alt. Cal aconseguir fer baixar la incidència fins als anhelats 50 casos per 100.000 habitants, moment que la pandèmia estaria controlada. Però això no passarà fins al febrer, com a molt aviat.

Ho va indicar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón, que tot i això va advertir que aconseguir la meta dependrà del que passi el mes que ve durant el pont de la Constituci­ó i, sobretot, durant el Nadal, quinze dies en què hi ha moltes trobades familiars.

Per això demana que s’extremin les precaucion­s, que es limitin les reunions, que la ciutadania gaudeixi de les festes però seguint les mesures de precaució.

L’epidemiòle­g no va voler polemitzar sobre el nombre idoni de persones que es podran ajuntar davant una taula. No és tant si són 6 o són 10, va assenyalar; és que els grups siguin bombolles, que es protegeixi els més vulnerable­s, que es redueixi tot el possible la mobilitat i que s’evitin les aglomeraci­ons.

Simón no dona suport, almenys ara com ara, a la realitzaci­ó massiva de tests d’antígens, ja que considera que “si no estan molt ben pensats i interpreta­ts” són contraprod­uents i poden generar una falsa seguretat.

En la mateixa línia es va manifestar al matí el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la comissió de Sanitat, quan va rebutjar que els test d’antígens massius siguin la solució per contenir els contagis per Nadal, tal com va plantejar la diputada del PP Ana Pastor. “No crec que siguin la solució. La solució passa per fer una crida a la

L’evolució de la Covid dependrà de com es desenvolup­in el pont del desembre i les festes de Nadal

responsabi­litat dels ciutadans i establir un acord de consens amb les comunitats per respectar les mesures. Aquest és més aviat el camí”, va indicar. “Vostè recorda el test en tota la població en una ciutat de Madrid (Torrejón de Ardoz)? Va tenir algun impacte real? Recorda el cribratge massiu als docents a Madrid? Va tenir algun impacte real?”, va preguntar.

Illa va insistir que treballa amb les comunitats per consensuar un conjunt de recomanaci­ons de salut pública comunes de cara a les festes (un document que es donarà a conèixer dimecres que ve) i va assegurar que “no hi haurà 17 Nadals” diferents en funció de la comunitat on es visqui. “No són dates fàcils i tots estem en un context de fatiga pandèmica, però ajudaria que tots reméssim en la mateixa direcció”, va indicar el titular de Sanitat.

També va fer referència al pla de vacunació, que començarà al gener, quan arribin les primeres dosis (previsions fetes per les companyies farmacèuti­ques i per Brussel·les). El ministre va reiterar que la vacunació de la població espanyola es durà a terme al llarg de tot el 2021. Això suposarà que durant l’any vinent caldrà mantenir les mesures de prevenció que des de fa vuit mesos formen part de la nostra vida. I encara així es podrien allargar en funció de la immunitat de les vacunes, una dada que de moment es desconeix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain