La Vanguardia (Català)

Internet i les floristeri­es guanyaran pes aquest any en les vendes d’avets

- SÍLVIA OLLER

Els cultivador­s d’arbres de Nadal de la zona del Montseny-Guilleries, la principal àrea productora d’avets del sud d’Europa, esperen mantenir les vendes d’altres anys malgrat la pandèmia. En aquesta campanya, la pèrdua de mercats tradiciona­ls, com la popular i multitudin­ària Fira de l’Avet d’Espinelves, es compensarà amb altres fórmules de comerciali­tzació. El sector assegura que guanyaran pes les floristeri­es de proximitat i el canal online, fins ara simbòlic, que s’afegiran als grans centres de jardineria que tradiciona­lment han representa­t un 80% de les vendes totals.

Albert Gallifa, el president dels Cultivador­s d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (Canac), que agrupa 36 productors, la majoria ubicats a l’interior de la comarca de la Selva, està convençut que les limitacion­s de mobilitat de la població redundaran positivame­nt en el negoci. “Serà un Nadal de quedarse a casa, i l’arbre és l’estrella de la llar aquests dies”, afirma. De moment, Gallifa, amb un viver a Sant Hilari Sacalm, assegura que ja ha venut un 10% més a empreses de jardineria que la campanya passada, i espera que la demanda encara creixi més al desembre.

Aquest any el sector compta amb un altre aliat, el canal online, que assegura que ha vingut per quedar-se. Arran de la pandèmia han sorgit diverses empreses com Avet Solidari, creada pel jove emprenedor Narcís Vidal. Es tracta d’un web especialit­zat en la venda d’avets, que envia els arbres de Nadal a qualsevol domicili de la província de Girona i Barcelona, excepte a les comarques pirinenque­s. L’empresa es nodreix dels arbres que conrea Lluís Maria Pla al seu viver de Sant Hilari. “Confiem superar les mil vendes per aquesta via”, explica Pla.

La Canac s’ha convertit en el principal subministr­ador d’arbres d’Espanya. Un 80% de la producció és per al mercat interior i la resta s’exporta a països com França, Portugal, el Regne Unit o Alemanya.

Els cultivador­s de la zona del Montseny-Guilleries comerciali­tzen quatre grans espècies, malgrat que l’estrella és l’Abies nordmannia­na, un avet de forma cònica amb fulles abundants d’un verd brillant. Fins fa poc compartia podi amb els exemplars de Picea excelsa, de forma piramidal. També conreen l’Abies concolor, caracterit­zat pel verd blavós de les fulles, i l’autòcton Abies masjoani, un híbrid entre un avet del Montseny i un avet andalús.

El sector, present en fires com la de Santa Llúcia de Barcelona, explica que la producció d’aquest any és de molt bona qualitat gràcies a les abundants pluges de la primavera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain