La Vanguardia (Català)

L’escàndol de l’L9

- Silvia Angulo

La línia de metro més llarga i moderna d’Europa és un fiasco. Era un secret de domini públic, però, després de transcendi­r l’informe de la Sindicatur­a de Comptes que hi posa xifra, el malbaratam­ent d’aquesta infraestru­ctura està més que confirmat. L’obra és un fosc forat econòmic, enterrat a 80 metres de profundita­t al subsol de Barcelona, que empetiteix les irregulari­tats denunciade­s a les obres de l’estació de la Sagrera. El malbaratam­ent de diners públics en data del 2016 –alerta, que han passat quatre anys encara no comptabili­tzats– és de 5.000 milions d’euros, amb un sobrecost d’un 251%.

El pitjor del cas és que, després de 14 anys de retard, aquesta obra faraònica encara no s’ha acabat, i no se sap quan finalitzar­an els treballs. Els problemes de finançamen­t fan impossible posar data a l’entrada en servei. La Generalita­t continua pagant els cànons per les estacions d’aquest tram central, que estan pràcticame­nt acabades, i abona el cost de conservaci­ó de dues tuneladore­s sepultades sota Mandri i a les proximitat­s del Camp Nou. Una es preveu desmantell­ar-la i extreure-la i l’altra ha de perforar el tram de túnel encara pendent, entre les futures parades de Manuel Girona i Lesseps, i es confia que en el moment de tornar a foradar funcioni, cosa que els mateixos tècnics posen en dubte després de tants anys d’inactivita­t i de mantenir-se per sota del nivell freàtic.

Les estimacion­s que es fan del cost final

A hores d’ara la bola s’ha fet tan grossa que no cap ni als túnels del metro

de la infraestru­ctura són igual d’escandalos­es: superaran els 13.000 milions d’euros. Una quantitat desorbitad­a amb què segurament es podrien haver finançat altres infraestru­ctures de transport públic tant o més necessàrie­s a la capital catalana. De manera ineficaç s’ha deixat per al final el tram central de l’obra, el que donaria servei a més ciutadans i garantiria també la connexió amb altres línies de la xarxa del metro.

Aquest només és un dels múltiples errors que arrossega l’obra, al marge d’un traçat excessiu, d’un finançamen­t basat en un règim concession­al que a la pràctica ha derivat en un costós sistema de pagament en diferit i d’un crèdit del Banc Europeu d’Inversions de 740 milions d’euros que no s’acaba de formalitza­r mai. Desencerts continus del principal projecte d’infraestru­ctura fet a Catalunya a què el Govern no sap com posar fi. A hores d’ara la bola s’ha fet tan grossa que no cap ni als túnels del metro.

Alguns diran que la societat està anestesiad­a i ja no reacciona davant la recurrent dilapidaci­ó de recursos públics. No ho crec, i menys enmig d’aquesta muntanya russa pandèmica. Els ciutadans estan més que farts de disbarats que acostumen a no tenir responsabl­es, i els sobrecosto­s resulten més dolorosos entre tanta notícia d’ERTO, ERO, tancaments d’empreses i crisi econòmica. Quan s’acabi la construcci­ó, potser l’L9 ja no serà la línia més llarga i moderna d’Europa, potser alguna gran metròpolis haurà batut aquest rècord, però segur que continuarà sent un exemple de mala gestió que no s’hauria de tornar a produir.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain