La Vanguardia (Català)

La cautela marca el pla d’actuació municipal

La comissió de govern valida un full de ruta d’actuacions, d’ara al 2023, ple de projectes pendents en què es nota l’empremta de la pandèmia

- RAÚL MONTILLA

La proposta del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023 que ahir es va validar a la comissió de govern de l’executiu sociocomú no passarà a la història per haver estat la més ambiciosa de l’Ajuntament de Barcelona, però potser sí que serà una de les més realistes. Malgrat que aquest nou PAM preveu una despesa un 25% superior a la del mandat anterior, perquè passa dels 1.818 milions del període 2016-2019 als 2.227 pressupost­ats per al període 2020-2023, les actuacions previstes són majoritàri­ament velles conegudes, projectes pendents, alguns des de fa molts anys i que sumen més d’un mandat. El regidor de Presidènci­a i Pressupost­os, Jordi Martí, ja va avisar que algunes es podran acabar aquest any, però d’altres no. “Hi ha hagut un retard de moltes coses”, va reconèixer el regidor dels comuns amb referència a la pandèmia. Això sí, Jordi Martí va assenyalar que s’han prioritzat tots els projectes que tinguin un impacte “multiplica­dor”.

“És un full de ruta actualitza­t que ha de contribuir a la recuperaci­ó i al rellançame­nt de Barcelona”, va subratllar el regidor de Presidènci­a. Entre els projectes recollits al document del PAM –Jordi Martí ja va advertir que la documentac­ió és la meitat que altres vegades– hi ha la transforma­ció de la Rambla i de la Via Laietana, de les primeres que va esmentar la tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet. També les Glòries, el desenvolup­ament del projecte de les casernes de Sant Andreu, la colònia

Castells, convertir el Borsí en una biblioteca i el nou CAP del Raval. “Avui anirà al ple”, va puntualitz­ar la tinenta d’alcalde socialista. També apareix entre les prioritats del nou PAM la biblioteca de Sarrià, malgrat que el juliol del 2018 el llavors tinent d’alcalde Gerardo Pisarello va assegurar que era qüestió de setmanes que apareguess­in les primeres màquines excavadore­s en aquell solaren en resposta a una informació sobre retallades municipals publicada per La Vanguardia.

Hi ha més projectes històrics que “es van reprograma­r” el mandat anterior, com els equipament­s de Porta Trinitat i el cobriment de la ronda de Dalt, tot i que en aquest cas, més que de l’obra en si, al PAM es parla de l’elaboració de l’estudi i l’avantproje­cte de la tercera fase del cobriment, “un projecte que es presentarà a les convocatòr­ies d’ajuts dels fons de la UE”, assenyala el document.

El programa municipal també recull altres actuacions de continuïta­t que s’estan desenvolup­ant, com l’ampliació del parc de plantes baixes de protecció oficial de Ciutat Vella, el desenvolup­ament de nombrosos eixos verds, l’ampliació del parc públic d’habitatge –només a Gràcia poder disposar de 1.000 habitatges més abans del 2025– i la transforma­ció de la Meridiana, la millora del transport públic (a demanda) dels barris de muntanya, les remodelaci­ons que queden pendents en mercats municipals o la pacificaci­ó dels entorns escolars que, en aquest cas, ja tenen un pla de desenvolup­ament previst per a tot aquest mandat. També destaca, ja en curs, l’ampliació del pla de barris.

Hi ha altres actuacions també presentade­s fa poc, com la Model, que ja es dona per fet que no serà una realitat fins

La biblioteca de Sarrià, els equipament­s de Porta Trinitat, la colònia Castells o les Glòries, entre les prioritats

al mandat següent, o el Port Olímpic, que, en cavi, ja té partida per al 2021.

Hi ha més prioritats: Espai Barça, nous equipament­s a Horta, el CEM a la Sagrera... De totes maneres, a la llista hi ha molts projectes encara a definir i una gran part sense calendari. De tota manera, el PAM continua el seu camí, ja que no està previst que s’aprovi de manera definitiva fins al ple del febrer de l’any que ve. Fins aleshores s’hauran d’acabar de plasmar els calendaris i els pressupost­os.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La urbanitzac­ió de la Rambla, i també de la Via Laietana, formen part de les prioritats d’aquest mandat
MANÉ ESPINOSA La urbanitzac­ió de la Rambla, i també de la Via Laietana, formen part de les prioritats d’aquest mandat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain