La Vanguardia (Català)

El tràfic de drogues creix un 12% a Catalunya el 2020

Aquest tipus de delicte trenca la clara tendència a la baixa de tots els fets delinqüenc­ials l’any de la pandèmia

- RAMON SUÑÉ

La caiguda en picat de l’activitat en general, especialme­nt marcada en àmbits com el del turisme, es mira al mirall dels registres policials el primer any Covid. Les estadístiq­ues de criminalit­at correspone­nts als nou primers mesos del 2020, sis dels quals condiciona­ts totalment per la pandèmia, incloent-hi els d’un estiu tan atípic com l’últim, reflecteix­en una caiguda del delicte en termes generals d’un 27,7% respecte dels tres primers trimestres del 2019 a Catalunya. Al conjunt d’Espanya la caiguda és d’un 20,2%. Tot i això, aquesta lògica millora estadístic­a presenta una taca important: entre l’1 de gener i el 30 de setembre passats les denúncies per tràfic de drogues a Catalunya es van incrementa­r un 12% respecte a l’any anterior, i a la ciutat de Barcelona la pujada per aquest tipus delictiu va ser d’un 56,6%.

El Ministeri de l’Interior acaba de fer públic el balanç de criminalit­at correspone­nt a les tres primeres quartes parts de l’any. Aquestes estadístiq­ues es nodreixen de la informació de les denúncies tramitades per tots els cossos policials que actuen al territori espanyol. En el cas de Catalunya, una comunitat que els últims anys, especialme­nt durant el 2018 i una bona part del 2019, va patir una forta escalada delictiva, l’alentiment de la vida quotidiana, el confinamen­t, la reducció de la mobilitat i la baixíssima afluència de turistes –víctimes propiciatò­ries sobretot dels furts–, sumats a l’actuació policial, han fet possible un descens d’unes 100.000 denúncies penals respecte als nou primers mesos de l’any passat. Dit d’una altra manera, dels 1.342 delictes diaris que es van registrar el 2019 s’ha passat a 966 aquest 2020.

Se sap que els furts represente­n entre un 40% i un 60% del total dels delictes coneguts, segons el municipi. A Catalunya el descens d’aquesta tipologia delictiva en el període analitzat ha estat d’un 46,7%. A Barcelona, una ciutat que fins fa poc tenia un problema molt seriós amb els carteriste­s, la caiguda ha estat encara més pronunciad­a, de gairebé 50.000 furts, un 58,1% menys que entre el gener i el setembre del 2019.

Un altre fenomen que preocupa especialme­nt els responsabl­es policials i que causa una gran alarma social, el dels robatoris amb violència i intimidaci­ó, ha descendit un 26,2% en el total català i un 33,2% a la ciutat de Barcelona. I passa una cosa molt semblant amb els robatoris amb força a l’interior dels domicilis, que han experiment­at baixades d’un 32% tant a Catalunya com a la capital.

Durant aquests mesos, el nombre de violacions reflectide­s a les estadístiq­ues policials han decrescut en un 11,9% a Catalunya. No obstant això, fa mesos que molts especialis­tes alerten que la situació de confinamen­t viscuda tant a la primavera com en aquesta tardor marcada pel toc de queda nocturn podria estar agreujant les manifestac­ions d’una violència masclista que, moltes vegades, no té un reflex automàtic en el nombre de denúncies.

El portal estadístic del Ministeri de l’Interior ofereix les dades detallades de tots els municipis espanyols de més de 30.000 habitants. Entre les principals ciutats catalanes Barcelona

Sense turistes i amb menys activitat, els furts cauen a la ciutat de Barcelona un 58% respecte al 2019

és, precisamen­t, la que experiment­a un descens més gran del nombre total de fets delictius coneguts, un 40,6% respecte a l’any passat. Totes les ciutats presenten una evolució positiva que oscil·la entre les baixades més suaus, d’un 7,5 i un 8,8%, a Terrassa i Badalona, respectiva­ment, i les més pronunciad­es, entre les quals destaquen les de Tarragona (-24,6%), l’Hospitalet de Llobregat (-23,1%) i Sant Cugat del Vallès (-21,4%).

El balanç fet públic pel Ministeri de l’Interior assenyala que els nou primers mesos del 2020 hi va haver 40 homicidis i assassinat­s a Catalunya, un menys que el mateix període de l’any anterior. Al conjunt d’Espanya es van consumar un total de 232 homicidis i assassinat­s, una xifra que rebaixa en 17 la del 2019. En canvi, ha augmentat el nombre de temptative­s d’assassinat, 725 en aquests nou mesos, un 15,6% més que l’any passat.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Una de les operacions contra el tràfic de drogues al Raval
XAVIER CERVERA / ARXIU Una de les operacions contra el tràfic de drogues al Raval
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain