La Vanguardia (Català)

El tercer sector denuncia la poca inversió en política d’habitatge

-

Catalunya destaca al rànquing d’inversió en polítiques d’habitatge, però per mal, per escassetat. Ho va denunciar ahir la Taula d’Entitats del Tercer Sector. “És difícil no ser a la cua si comparem el que passa respecte a altres territoris europeus”, va manifestar la presidenta, Francina Alsina, ahir en un debat organitzat per aquesta plataforma i el Diplocat. “Aquí s’hi destina un 0,1% del PIB davant el 0,6% de la mitjana europea”, va detallar. Sis vegades menys.

Entre les xifres que es van posar en comú al debat destaquen les del parc d’habitatge social. A Catalunia nya és un 1,6% del total (47.000, entre públics, d’entitats socials i cedits per particular­s); a Finlàndia, d’un 13%; a Escòcia, d’un 23% (600.000 unitats), i a Àustria, d’un 24%, i en destaca la capital, Viena, on més d’un 60% de la població viu en immobles públics o socials, cosa que equival a 220.000 cases.

“Un de cada quatre europeus té serioses dificultat­s per pagar els costos de l’habitatge i hi destina més d’un 40% dels ingressos (segons l’últim informe Eurostat)”, va destacar Javier Burón, gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, que va destacar que Espanya és un dels cinc països amb més dificultat­s en aquest àmbit, amb Grècia, Bulgària, Roma

i Hongria. A parer seu, “es necessitar­an dècades” per poder acostar-se a les polítiques d’habitatge d’altres territoris europeus. “Per passar de menys d’un 2% (del parc d’habitatge social a Catalunya i Espanya) a un 10% o superar un 20% no es podrà fer ni en dos, ni en tres, ni en deu, ni en vint anys, sinó que és un repte de país”. I va advertir que amb la crisi provocada per la Covid-19 la demanda es dispararà.

Entre les propostes que es van plantejar per a Catalunya figura disposar d’una normativa clara i concreta i que fomenti l’excel·lència en la gestió de l’habitatge social; crear polítiques concertade­s amb els agents privats; donar incentius fiscals als propietari­s particular­s d’edificis i suport a la rehabilita­ció d’habitatges amb la finalitat de mantenir baixos els preus del lloguer; invertir en la compra de sòl per a la construcci­ó d’habitatge social i, així, disminuir la dependènci­a del sector privat, o promoure la participac­ió de les persones arrendatàr­ies en el disseny i el desenvolup­ament de les polítiques locals d’habitatge.

A la trobada també hi van participar Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3 i de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge; Juha Kaakinen, conseller delegat d’Y-Foundation (Finlàndia); Susan Aktemel, directora executiva de Homes for Good (Escòcia), i Georg Niedermühl­bichler, membre del Parlament de l’estat i de l’Ajuntament de Viena.

Catalunya hi inverteix un 0,1% del PIB, sis vegades menys que la mitjana europea, lamenten les entitats

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Pisos de protecció a Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Pisos de protecció a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain