La Vanguardia (Català)

La ronda Universita­t es treu de sobre un 60% dels autobusos

L’Ajuntament i la Generalita­t negocien traslladar les línies afectades a altres punts del centre, Sants i l’estació del Nord

- DAVID GUERRERO

L’anomalia d’una gran estació d’autobusos a la ronda Universita­t té els dies comptats. Aprofitant que es fan les obres d’ampliació de les voreres –i de reducció de carrils de circulació–, l’Ajuntament s’ha atrevit a afrontar un aspecte que els veïns reclamen des de fa anys.

Onze de les quinze línies que comencen i acaben el recorregut en aquest punt de la ciutat seran traslladad­es a un altre lloc a partir del gener. Represente­n al voltant d’un 60% dels autobusos interurban­s que hi ha actualment. Les quatre línies exprés de Mataró i Castelldef­els són les úniques que es mantindran a la ronda Universita­t un cop s’acabin les obres. La resta seran ressituade­s en altres llocs de la ciutat encara per determinar.

L’Ajuntament, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i la Generalita­t, que és titular de la majoria de línies de bus afectades, juntament amb les empreses que presten els serveis, tenen un mes per endavant per acordar quin és la millor ubicació per als autocars que arriben des de Berga, Manresa, Olesa, el Garraf i altres punts de la geografia catalana. L’acord és espinós perquè els usuaris i els ajuntament­s d’origen d’aquestes línies volen un servei que els deixi en un lloc com més cèntric i més ben comunicat millor. En aquest aspecte, la ronda Universita­t és imbatible perquè és a prop de Ciutat Vella i de l’Eixample, i té diverses línies de metro al costat, a més de Ferrocarri­ls i Rodalies.

Les alternativ­es que ofereix Barcelona als operadors són bàsicament la infrautili­tzada i antiquada estació d’autobusos del Nord, al costat d’Arc de Triomf, i l’estació de Sants. En tots dos casos també s’estudien llocs del seu entorn més immediat com el carrer Nàpols i Tarragona, respectiva­ment. Alguna línia també podria anar a parar a l’estació de Fabra i Puig, a la Meridiana. Això no treu que puguin fer parada més a prop del centre, però no pas acabar el recorregut allà.

“Busquem la millor solució per als viatgers, cas per cas”, assegura la regidora de Mobilitat, Rosa

Les línies exprés de Mataró i Castelldef­els són les úniques que es mantindran a la ubicació actual

Alarcón, que somia poder tenir algun dia les grans estacions de bus que té qualsevol ciutat d’una certa mida, però que a Barcelona no s’han arribat a construir mai, cosa que ha donat peu a situacions com la de la ronda Universita­t. El pla director d’infraestru­ctures les preveu a la Zona Università­ria i a la plaça Espanya, a més de la ja prevista a la Sagrera. Totes reprodueix­en el camí que ja es vol marcar ara per allunyar les parades dels carrers més densos.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Les parades comporten llargues cues a les voreres del cèntric carrer
ANA JIMÉNEZ Les parades comporten llargues cues a les voreres del cèntric carrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain