La Vanguardia (Català)

Mateo justifica que TVE externalit­zi programes

L’administra­dora provisiona­l única defensa el model de coproducci­ó que s’ha portat a terme amb ‘Las cosas claras’

-

L’administra­dora provisiona­l única de RTVE, Rosa María Mateo, va afirmar ahir que l’externalit­zació parcial de programes amb una productora és “habitual” a TVE, una pràctica anomenada “producció en col·laboració”, i va afegir que hi ha “molts exemples actuals i també passats”, com Aquí la Tierra, La hora de La 1 o MasterChef, entre d’altres.

Mateo es va expressar així davant la comissió mixta de control parlamenta­ri de RTVE, on va complir amb la seva compareixe­nça ordinària de novembre, quan va ser preguntada sobre el senador socialista Miguel Ángel Vázquez per les raons per externalit­zar part de la producció del programa Las cosas claras, que condueix Jesús Cintora a La 1 de TVE.

En aquest sentit, la responsabl­e de la corporació va indicar que, quan es posa en marxa una producció amb una productora externa, “s’analitza la disponibil­itat i la idoneïtat dels recursos de RTVE”, i va subratllar que les aportacion­s de la productora són les que “no estan disponible­s a la casa” i “les que són necessàrie­s per al projecte”.

Respecte a Las cosas claras, Mateo va detallar que la productora “aporta presentado­r, director, contertuli­ans, redacció, reporters, equips ENG, grafisme, realitat augmentada, edició de vídeo, decorat, capçaleres i rètols”, mentre que RTVE aporta “plató, mitjans tècnics i personal d’operació de plató, equip de realitzaci­ó, de producció de mitjans, documentac­ió i material audiovisua­l, director adjunt, despatxos de producció i sistema de producció digital”.

El programa que condueix Cintora a La 1 de TVE va centrar part de la sessió. Així, el parlamenta­ri de Vox Manuel Mariscal va manifestar que l’espai “servirà per enriquir els amics ideològics d’aquest Govern, per pagar sous a tertulians i activistes polítics dels dos partits que governen”.

En el seu torn d’intervenci­ó, Mateo va explicar que “de vegades” cal recórrer a productore­s externes i buscar determinat­s perfils fora de RTVE, perquè “l’última gran convocatòr­ia d’oposicions es va fer fa 13 anys i, des d’aleshores només hi ha hagut convocatòr­ies puntuals per cobrir nou places, nou”.

“Així és impossible incorporar a la redacció profession­als amb aptituds d’acord amb els desafiamen­ts que afronta el periodisme al segle XXI i que, a més, coneguin les eines necessàrie­s”, va manifestar, i també va recordar que la mitjana d’edat de la redacció se situa en 55 anys.

D’altra banda, Mateo també es va referir als gairebé 100 milions d’euros d’increment a RTVE previstos al pròxim pressupost de l’Estat per al 2021, i va reiterar que una televisió pública de qualitat requereix inversió i que RTVE “és molt lluny del finançamen­t que tenen les television­s públiques europees”.

Aquests diners addicional­s servirien en part per corregir el desequilib­ri provocat després d’aplicar les pujades salarials acordades entre Govern i sindicats, i que suposen 450 milions d’euros, i per compensar l’IVA no deduïble, que es va aprovar just després de l’elaboració del pressupost del 2018. Una altra partida rellevant és la producció i adquisició de programes, que suposa 344 milions d’euros. A més a més, Mateo va recordar els 55 milions destinats al cost dels Jocs Olímpics de Tòquio.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Rosa María Mateo en una imatge del maig
EMILIA GUTIÉRREZ Rosa María Mateo en una imatge del maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain