La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Enxampen. Xiscla al camp de futbol i queda enrogallat de tant forçar la gola. 2 Raig d’aigua que surt amb força. Mancat d’ales. Ho oloro sense haver de respirar oxigen. 3 Marcit en una ambulància d’urgències. Baixen cada mes sortint disciplina­dament de l’ovari. Coratge. 4 Mamotejo, mamo sense gana, de pur vici. Barri jueu en algunes ciutats europees. 5 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Fumis sense deixar rastre. Començo a embogir. L’objectiu del davanter.

6 Setial reial. Preocupaci­ó que ens emboira el cap i ens enteranyin­a les idees. A les portes de Lleida. 7 Rebuig social d’un cònjuge. La denominaci­ó d’origen dels gats més peluts i suaus. 8 Forma un monticle al peu de la planta. Al final, es retracti. Tibo. 9 Centúria. Maletí d’executiu que gasta el pastor. Bes entortolli­gat. Parella nazi. 10 Tractava la llana amb fervor sexual. Polars o bruns, sempre són grossos. 11 Boig per entrar a Madrid. Gairebé s’agotzona. Tres d’Oslo amants dels capicues.

12 Arrangi les peces. Licor compost d’aiguardent, sucre i un ingredient olorós. 13 Tot terreny. Renillen. Ho compro a molt bon preu. 14 Reposar el cul. Ordres complertes.

VERTICALS 1 Frens absolutame­nt fiables. Faig la feina d’un magnet i capgiro el naip. Gens brillants. 2 Tremolarem. Es comporta. 3 Destinació típica de tots els camins. Antònima. El primer de tots, també a la universita­t. 4 En Capone. Fer l’esborrany d’un contracte. Palíndrom estrany.

5 Exerceixes de núvol i buides la panxa. Rondaire. 6 Est. Vas sense alumini. No és pas cap mera cimera. Donin de sí, els negocis. 7 Basca. Acullo un bon refredat encara que sigui en estat embrionari. Dia sense albada. 8 Vertical. Faig la feina de l’imant i hi inverteixi perquè sigui ben veritable. 9 Bots anaeròbics. Fes una remor sorda i contínua, un abell. Son infantil. 10 Mamem sense ajuntar els llavis. Estany de muntanya relativame­nt petit. Abrigall de plomes, en forma de serpent, que les dones porten al voltant del coll. En un tres i no res. 11 Agermana els termòmetre­s amb els militars i amb certs licors. Jotes gregues que traginen els idiotes. Sofà escapçat.

12 Ens cal per respirar. Diré que no. Del tot compacte. 13 Recobreixo la part del sòl. Aconseguir­é l’objectiu de quedar-me sol. 14 Blet blanc. Que tenen els esquelets molt grossos.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain