La Vanguardia (Català)

Temporal de llevant

- Alfred Rodríguez Picó Meteoròleg

Josep Pla escrivia referent al temporal de llevant: “Ens acostem a l’equinocci de tardor i, a la tarda, se sent roncar al mar... és un soroll sord, remot, un mugit dispers. El temporal de llevant, habitual, està a la vista. Plou, amb més o menys força, durant tot el dia. Les ratxes de vent bufen carregades d’humitat, alternant la duresa amb el desmai somicaire”. Precioses paraules per descriure un temporal que avui i demà afectarà Catalunya, especialme­nt zones del litoral, prelitoral i nord-est. Amb l’escalfamen­t global, aquests temporals poden adquirir més intensitat, recordem el “Gloria” del gener passat, atenció a l’onatge.

CATALUNYA

Cel cobert, vent de l’est al nordest, intens al litoral i comarques veïnes, xàfecs a les mateixes zones, alguna tempesta fins i tot al sud de Tarragona, a la tarda o nit la precipitac­ió s’intensific­arà al sud i nord-est, més localment a la resta de la meitat oriental. Mar cada vegada més alterat, temporal a partir de migdia, precaució. Fins a migdia o mitja tarda de dissabte pluges intenses a les comarques de Girona, especialme­nt al voltant de l’Empordà, més debilitade­s com més al sud i oest, encara que hi pot haver un altre màxim al voltant del Delta de l’Ebre. Vent intens del nord-est i atenció al temporal marítim. Diumenge clara millora, sense pluja i mar de fons intensa.

ESPANYA I EUROPA

Pluges concentrad­es en la Mediterràn­ia occidental, traslladan­t-se diumenge al sud d’Itàlia i Grècia. Encara sense freds destacable­s, diumenge baixen les temperatur­es entre Polònia i els Balcans. A Espanya les pluges més intenses es concentrar­an a Andalusia oriental i resta de la meitat est, traslladan­t-se també a les Balears. Millora a la meitat oest, encara que diumenge tornaran algunes pluges entre Extremadur­a i Andalusia, millorant a l’est, allunyant-se el temporal cap al sud d’Itàlia. Temperatur­es sense canvis, no farà fred encara que en la meitat est, amb la pluja i el vent, l’ambient serà rúfol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain