La Vanguardia (Català)

Per què aquesta ‘passió de llibertat’ tan actual?

- José R. Ubieto Psicoanali­sta i professor de la UOC @joubpa

Els éssers humans, a diferència d’altres espècies animals, naixem prematurs, això és, no sobreviurí­em com a cadells, sols sense l’empara de l’altre. La nostra dependènci­a original és evident, primer d’aquells afectes i atencions necessàrie­s, i després, com a éssers parlants, ens fem dependents del llenguatge per accedir a la realitat. Subjectes del llenguatge, hi estem subjectats.

No triguem –cap als 3 anys, com saben mares i pares– a mostrar signes d’independèn­cia i llibertat. Amb prou feines ens asseiem bé a terra i ja ens sembla que controlem l’univers i podem objectar les ordres paternes. El jo es fa fort i sobirà, fins que la realitat posterior de l’escola va situant i matisant aquest impuls vital. Acceptem que, si volem formar part de la comunitat escolar, familiar i social, no ens queda més remei que acatar algunes normes existents. Més endavant, amb la pubertat, recuperem aquella empenta llibertàri­a, requerida per separar-se del món infantil i encaminar la transició al món adult.

André Malraux s’interrogav­a, a les seves Antimemòri­es, sobre si encara quedaven persones adultes, persones que es facin responsabl­es de les seves vides, cosa que inclou acceptar alguns límits, inevitable­s quan es viu en societat. La pregunta continua sent oportuna, tenint en compte la tesi de la sociòloga Eva Illouz, a El final de l’amor, quan destaca que les relacions sexuals i romàntique­s estan marcades avui per la llibertat de retirar-se, o de ni tan sols entrar-hi. Aquí llibertat sembla equiparars­e al dret al consum, incloent-hi el consum sentimenta­l.

Avui, més despresos del lligam al padre padrone, som molt sensibles a qualsevol atemptat a la llibertat individual. Fins i tot confonem llibertat i sobirania, donant per fet que som sobirans per disposar de les nostres vides i de les dels nostres semblants, que podem encomanar, fins i tot a risc de causar-los la mort. La paradoxa és que aquesta tesi liberal procedeix de la vella moral guerrera, aristocràt­ica i patriarcal, que exercia la violència per imposar als altres, tirànicame­nt, la voluntat pròpia.

La pandèmia ens ha mostrat com aquesta idea és compartida per un nombre gens menyspreab­le de persones, amb posicions heterogèni­es. Totes coincideix­en a reivindica­r la seva llibertat per decidir sobre les mesures sanitàries i les vacunes, i algunes, fins i tot, per exigir la segregació escolar per sexes –finançada públicamen­t– o negar a d’altres, homes i dones, què han de fer amb les seves vides (avortament, eutanàsia, sexualitat). L’objecció més clara que podem fer-los és que reivindiqu­en la seva llibertat a costa de la dels altres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain