La Vanguardia (Català)

Afloren dubtes sobre els resultats d’eficàcia de la vacuna d’AstraZenec­a

La dosi més efectiva només s’ha assajat en persones de menys de 56 anys

- JOSEP CORBELLA CRISTINA SÁEZ

Els pacients en qui la vacuna de la Universita­t d’Oxford i la companyia AstraZenec­a ha estat més eficaç van rebre mitja dosi per error en la primera inoculació, en lloc d’una dosi completa, com estava previst. A més a més, tots tenien menys de 56 anys, cosa que posa en qüestió que la vacuna pugui tenir una eficàcia elevada en els col·lectius amb més risc de complicaci­ons greus per la Covid-19.

Cap d’aquestes dues dades –la dosificaci­ó errònia i les edats dels voluntaris– no es van esmentar al comunicat de premsa en què la companyia britànica va anunciar els resultats de la vacuna dilluns. Segons va informar l’agència Bloomberg, aquestes omissions han estat revelades per Moncef Slaoui, director del programa de desenvolup­ament de vacunes contra la Covid-19 dels EUA, conegut com a Operació Velocitat de Curvatura.

Malgrat que AstraZenec­a ha reconegut després que totes dues dades són certes, el fet que no les esmentés dilluns ha portat alguns especialis­tes a qüestionar els resultats presentats per la multinacio­nal farmacèuti­ca. Aquesta és la vacuna que s’espera distribuir en més quantitat a Espanya i a la resta del món els pròxims mesos.

La companyia va informar al seu primer comunicat que la vacuna, que s’administra en dues injeccions amb quatre setmanes de diferència, ha tingut una eficàcia d’un 90% en els 2.741 voluntaris que van rebre primer mitja dosi i després una dosi sencera. En els 8.895 que van rebre una dosi íntegra en cada injecció, l’eficàcia ha estat d’un 62%. Si s’analitzen les dades dels dos grups conjuntame­nt, l’eficàcia ha estat d’un 70%.

No s’ha registrat cap efecte secundari rellevant entre els voluntaris a qui s’ha inoculat la vacuna.

Partint de les dades d’eficàcia i seguretat obtingudes fins ara, AstraZenec­a va anunciar que presentarà la documentac­ió requerida a les autoritats reguladore­s “immediatam­ent” per sol·licitar l’aprovació de la vacuna. Es tracta de resultats preliminar­s de dos assajos clínics que encara estan en curs, un al Regne Unit i un altre al Brasil, de manera que els resultats finals podrien ser una mica diferents.

També les companyies dels Estats Units Pfizer i Moderna, que han presentat els primers resultats d’eficàcia de les seves vacunes aquest mes, sol·licitaran la seva aprovació presentant resultats preliminar­s d’assajos clínics que no s’han acabat.

“Cal esperar a veure els resultats complets dels assajos clínics de les tres vacunes per extreure conclusion­s sobre la seva eficàcia”, va declarar ahir Daniel Prieto-Alhambra, farmacoepi­demiòleg de la Universita­t d’Oxford, que no ha participat en el desenvolup­ament de l’immunogen. El fet que alguns voluntaris rebessin mitja dosi de la vacuna per error i que no tinguessin més de 55 anys no resta validesa als resultats avançats dilluns, sosté PrietoAlha­mbra.

El canvi de dosi va tenir lloc per un error tècnic en la preparació de la vacuna que ja ha estat solucionat. Una vegada advertit l’error, els investigad­ors van decidir tirar endavant l’assaig clínic i administra­r

Els voluntaris que van rebre mitja dosi per error en la primera injecció són els que han tingut millors resultats

una segona dosi completa als voluntaris que n’havien rebut mitja. En contra del que esperaven, l’eficàcia ha estat més alta en aquest grup.

En espera de confirmar que mitja dosi inicial és més efectiva que una dosi sencera, l’equip de la Universita­t d’Oxford ha començat a investigar a què es pot deure aquest fenomen. Una hipòtesi és que el sistema immunitari aprengui a reconèixer el virus en què es basa la vacuna i que, si la primera dosi és més alta, la reacció immunitàri­a sigui més forta i inactivi la segona dosi.

“És difícil pensar que l’FDA [l’Agència d’Aliments i Fàrmacs dels EUA] emeti una Autoritzac­ió d’Ús d’Emergència per a una vacuna amb una dosi òptima que només s’ha administra­t a 2.300 persones”, va tuitejar dimecres John LaMattina, expresiden­t del departamen­t d’R+D global de Pfizer.

AstraZenec­a farà probableme­nt un nou assaig clínic específica­ment dissenyat per avaluar l’eficàcia de la vacuna si s’administra només mitja dosi en la injecció inicial, va informar ahir Pascal Soriot, conseller delegat de la companyia, a l’agència Bloomberg.

 ?? JOHN CAIRNS / AP ?? Una investigad­ora de la Universita­t d’Oxford durant el projecte de desenvolup­ament de la vacuna
JOHN CAIRNS / AP Una investigad­ora de la Universita­t d’Oxford durant el projecte de desenvolup­ament de la vacuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain