La Vanguardia (Català)

Sense dents i... sense ni un euro

El tancament de Dentix deixa a l’estacada la María Ángeles i el seu marit, que van avançar 20.000 euros per una boca nova

- JAVIER RICOU

Sense dents i... sense diners. Així s’ha quedat María Ángeles Ortiz Sánchez, veïna de Manresa, que està entre els 100.000 afectats arreu d’Espanya per la fallida de Dentix. L’empresa ha tancat les últimes setmanes la majoria de les 180 clíniques que tenia obertes per tot el país. Un concurs de creditors executat sense avisar els clients d’aquestes consultes (la majoria ja havien avançat part o tots els diners dels tractament­s) i que ha deixat milers de persones literalmen­t sense dentadura o amb greus lesions a la boca.

És el cas de la María Ángeles i el seu marit, que van pagar per transferèn­cia bancària a aquesta empresa més de 20.000 euros després que els prometessi­n un somriure d’anunci de pasta de dents. “Quan vam pagar, sense haver començat el tractament, tot van ser facilitats, una gran profession­alitat... i promeses”. La posada en escena perfecta. “I ningú de Dentix no ens va alertar en aquell moment, ni tampoc més tard, que l’empresa no passava precisamen­t pel seu millor moment”, lamenta aquesta veïna de Manresa.

Així doncs, aquesta parella va avançar “amb molta il·lusió” i un excés de confiança els diners del pressupost passat per a aquells tractament­s. “Era part d’una herència dels meus pares. L’import que el meu marit i jo ens vam quedar, després de repartir la resta dels diners entre els nostres fills”, revela la María Ángeles. “Per fi teníem diners per arreglar-nos la boca tots dos!”, exclama. “I això en aquell moment ens va fer sentir molt feliços”, confessa.

La transferèn­cia a Dentix –l’empresa va estar, de ben segur, encantada per aquell pagament avançat sense haver tocat ni un queixal a aquests dos pacients– es va fer el febrer del 2019. “Com ens haviém d’imaginar aleshores, després que els dentistes de la consulta de Dentix a Manresa ens prometessi­n amb tanta amabilitat i profession­alitat una boca nova, que al final tot seria un engany?”, es pregunta ara aquesta veïna de Manresa.

El calvari viscut per aquesta parella és el mateix malson que ara mateix treu la son a milers de ciutadans de tot Espanya que també van avançar diners a Dentix per tractament­s que aquests dentistes han deixat a mitges o que ni tan sols van arribar a iniciar.

La cosa ja no va començar bé per a la María Ángeles i el seu marit. “Ens van assegurar que ja podríem presumir d’aquesta boca nova a l’estiu, però anaven passant els mesos i res no anava com havien promès. Després va venir l’aturada per la primera onada de la pandèmia del coronaviru­s i fa un parell de setmanes va arribar la pitjor de les notícies: Dentix va tancar la clínica a Manresa i ara ningú no respon als telèfons d’aquesta empresa”, afirma la María Ángeles. Els diners, avançats amb tan bona voluntat, s’han esfumat, i ara aquesta parella de Manresa no té fons per començar un nou tractament.

Amb tot, la fallida de Dentix té més suc. Aquesta empresa no només ha deixat milers dels pacients sense dents. Moltes d’aquestes persones que ara busquen nous dentistes també denuncien mala praxi dels profession­als contractat­s en aquestes clíniques, que van desaparèix­er d’un dia per l’altre. És el que també li ha passat a la María

“Els diners van ser una herència dels meus pares i vam pagar tot el tractament sense imaginar-nos l’engany”

Ángeles, a qui ara com ara (al marge de recuperar els diners pagats) ja no li preocupa tant la falta de dents per uns implants que no li van col·locar mai “com les lesions causades per les intervenci­ons fetes”, denuncia. Infeccions, cargols mal col·locats, trossos de dents incrustade­s a les genives... És el quadre dental d’aquesta veïna de Manresa, que ha hagut de buscar tractament psicològic per superar el tràngol. Ara confia a poder reparar tot aquest dany causat per mitjà de la Seguretat Social.

L’Eva, també veïna de Manresa, és una altra afectada pel tancament de Dentix. En el seu cas denunciarà per mala praxi després d’haver pagat a aquesta cadena dental més de 6.000 euros els últims tres anys. A ella li havien d’arreglar quatre fundes, “però l’únic que han fet és deixar-me la boca destrossad­a”, afirma. Aquesta mala praxi està constatada per informes d’altres dentistes que ha visitat aquesta jove les últimes setmanes. “Tinc periodonti­tis, i això no ho van detectar en aquests tres anys aquells suposats profession­als de Dentix”, critica. Els últims dies confessa que ha plorat molt i que ara no sap d’on traurà “els 8.000 euros que em demanen per arreglar tot aquest desastre que tinc a la boca”.

 ?? MERCÈ GILI ?? La María Ángeles (darrere de l’Eva, una altra afectada pel tancament de Dentix a Manresa) ha quedat a l’estacada
MERCÈ GILI La María Ángeles (darrere de l’Eva, una altra afectada pel tancament de Dentix a Manresa) ha quedat a l’estacada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain