La Vanguardia (Català)

Els hotelers diuen prou el dia que arriben 348 migrants més en pastera

- LAS PALMAS

Les pasteres continuen arribant a Gran Canària, on ahir van fer port 348 persones, incloent-hi dues criatures, en una jornada en què l’alcaldessa de Mogán i els hotelers han anunciat que deixaran de donar empara als migrants en uns hotels que volen tornar a ocupar amb turistes europeus, com cada hivern.

L’ultimàtum donat al Ministeri de Migracions per l’alcaldessa de Mogán, Onalia Bueno, té el suport de la Confederac­ió Canària d’Empresaris i la patronal hotelera de Las Palmas. Aquestes fonts estimen que és hora que el Govern d’Espanya aculli a les seves pròpies instal·lacions els 6.000 immigrants que ara per ara són en una quinzena d’hotels de Gran Canària.

La protesta dels hotelers ha coincidit amb el suport que ha donat el soci de govern del PSOE, Pablo Iglesias, a la demanda canària de derivar a la Península part d’aquestes persones. El vicepresid­ent segon del Govern central ha assegurat que Unides Podem discrepa de la resposta que ha ofert el PSOE a la crisi migratòria de les Canàries, i ha recalcat la intenció d’advocar per traslladar a l’Espanya peninsular els immigrants arribats a les Canàries a fi d’alleujar la situació de col·lapse que afecta l’arxipèlag. Iglesias, també ministre de Drets Socials i Agenda 2030, s’ha alineat així amb les reclamacio­ns del president canari, Ángel Víctor Torres, en contra del que defensen tant el PSOE com el Govern de què forma part Unides Podem. La portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, va rebutjar dimarts que els immigrants es distribuei­xin per la Península per evitar encoratjar més les màfies, segons va dir.

I mentrestan­t continua el debat polític i no cessa el drama humà. El repunt migratori agreuja les condicions de feina tant dels serveis d’emergència com dels responsabl­es institucio­nals locals i nacionals, com

Més de mil persones encara continuen a Arguineguí­n, entre les quals les mares de dos nadons rescatats dijous

també dels hotelers de les illes. Les arribades d’immigrants no s’han frenat i el moll d’Arguineguí­n ha tornat a allotjar un miler de persones en condicions penoses, denunciade­s pel Col·legi d’Advocats.

Salvament Marítim va desembarca­r dijous 348 ocupants d’11 embarcacio­ns, que es van sumar als 927 que ja estaven amuntegats al moll d’Arguineguí­n. En realitat eren 346 ocupants i dues criatures. La tirallonga de rescats va començar a les dues de la matinada, quan van ser auxiliades 148 persones de cinc barquetes. Hores més tard arribaven nous avisos d’embarcacio­ns fràgils a punt de naufragar.

Ho va confirmar el remolcador de Salvament Marítim Miguel de Cervantes quan va anar a verificar dos ecos compatible­s amb sengles pasteres detectades pels sistemes de radar i vigilància. Els ocupants acabaven de ser traslladat­s a terra ferma quan el radar detectava nous ecos. I sant tornem-hi. Aquesta vegada es tractava de quatre pasteres. I encara no havia acabat la jornada. La remolcador­a que es va fer servir en aquests rescats va participar a mitja tarda d’ahir en dos salvaments més. I encara quedaven hores perquè s’acabés dijous. En dues de les operacions anteriors van ser rescatades dues dones amb nadons. Com la majoria dels viatgers que desafien l’oceà, no saben nedar i es juguen la vida en cada embat del mar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain