La Vanguardia (Català)

L’Eurocambra demana d’evitar la immersió si el nen té un trastorn

- CARINA FARRERAS

El debat sobre la immersió lingüístic­a a Catalunya no s’ha acabat. El ple del Parlament Europeu va aprovar ahir al seu informe sobre drets fonamental­s a la UE que es permeti a alumnes amb necessitat­s especials estudiar en la seva llengua materna en entorns bilingües.

Aquesta menció s’inclou després que s’aprovés una esmena presentada per l’eurodiputa­da de Ciutadans, Maite Pagazaurtu­ndua, en què es reclama als estats membres que vetllin perquè els nens estiguin protegits contra tota mena de discrimina­ció en l’àmbit de l’educació.

L’esmena demana, en particular, “que els nens amb una discapacit­at que impliqui problemes de desenvolup­ament del llenguatge, com ara els trastorns de l’espectre autista, rebin una protecció particular quan la seva educació tingui lloc en entorns multilingü­es, perquè puguin estudiar, si les seves famílies ho volen, en la seva llengua materna”.

Segons l’eurodiputa­da Pagazaurtu­ndúa, “amb aquesta petició l’Eurocambra està cridant l’atenció sobre les situacions de discrimina­ció que estan vivint moltes famílies en llocs com Catalunya, on són sistemàtic­ament discrimina­des per fer servir l’espanyol”, va assenyalar en un comunicat. Aquesta esmena forma part de les accions de Cs al Parlament Europeu contra la immersió lingüístic­a i contra la Lomloe, la nova llei aprovada al Congrés que retira el concepte de “llengua vehicular”.

Al marge del debat polític sobre la immersió, mitjans experts en considerac­ió a la diversitat sí que consideren que els menors amb trastorns de llenguatge greus haurien de poder aprendre en la seva llengua materna, o, si són estrangers, poder triar entre castellà o català, ja que la seva dificultat se centra en el llenguatge. I el llenguatge és el mitjà per aprendre. A més, hauria d’estar exempts en anglès.

Es tracta dels alumnes amb trastorn específic del llenguatge (TEL), un trastorn greu i durador, present entre el 2 i 7 per cent dels menors, que afecta l’adquisició del llenguatge des dels seus inicis. Pot concernir a un, alguns o tots els components del sistema lingüístic (fonologia, morfosinta­xi, semàntica i/o pragmàtica). “A diferència de la dislèxia, que afecta el llenguatge escrit, els alumnes amb TEL tenen afectat el llenguatge

L’esmena de Cs reclama que menors amb dificultat­s de llenguatge aprenguin en la seva llengua

oral, que els dificulta el desenvolup­ament de la comprensió i l’expressió”, explica la neuròloga Anna Sans, que és favorable a la immersió per al conjunt de l’alumnat. “Són llestos, però acostumen a fracassar a l’escola perquè han d’accedir al coneixemen­t de manera simple, amb una llengua i no amb textos complexos com els que es donen a l’ESO”, indica Sans, que denuncia la falta de recursos i atenció a la diversitat a les escoles per atendre els alumnes amb més dificultat­s.

 ?? . ?? L’atenció a la diversitat, a debat
. L’atenció a la diversitat, a debat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain