La Vanguardia (Català)

Art i ofici

FRANCESC FERRANDO (1931-2020)

- DANIEL GIRALT-MIRACLE

Nascut a la Barcelona del 1931, Francesc Ferrando va ser un artista en el sentit més ampli de la paraula. Va unir creativita­t i amistat, perquè sempre va tenir un sentit de solidarita­t amb els artistes i els col·legues del món de la ceràmica i el disseny. Es va formar a l’Escola d’Arts i Oficis de la Llotja, i posteriorm­ent es va llicenciar (1956) a L’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. Va tenir el privilegi de tenir com a mestre Francesc Labarta, un gran pedagog i un promotor de vocacions artístique­s, particular­ment en el camp del dibuix i la pintura. Tot i que Ferrando sempre va pintar, la seva gran especialit­at va ser la ceràmica, i va tenir l’encert de formar-se en aquest ofici a l’Escola del Treball amb la gran experta Angelina Alós. Amb tot, on va desenvolup­ar la seva creativita­t d’una manera experiment­al i renovadora va ser al taller de Vallvidrer­a, on tenia un forn de llenya i dos d’elèctrics i per on van passar nombroses personalit­ats de la cultura, la música o la literatura. Com va dir el crític Josep Vallés Rovira, mort fa poc, “ceràmica, vasos, gerres, gran puresa formal, ritmes corbs harmònics, un domini artesà absolut”, etc. Totes aquestes van ser les caracterís­tiques que telegramàt­icament li va dedicar el 1975 a l’exposició que va presentar a la Galeria d’Art Sarrió.

Ferrando partia dels recursos artesans i de les formes procedents de la cultura popular aportant noves solucions formals, utilitàrie­s o no. Eren formes obertes, truncades, tubulars, que tenien l’origen en la premsa calcogràfi­ca, procedimen­t que ell, amb summa austeritat, transforma­va en peces artístique­s que a partir del fang eren peces autònomes, enriquides per sobris colors cuits entre els 1.020 i els 1.080 graus de temperatur­a. Els seus tons eren molt mesurats i la majoria de vegades grisos, blavosos, ocres i verds. Va fer obres seriades, però sempre va preferir les peces úniques buscant la simplicita­t dels seus transgress­ors vasos.

El domini de la ceràmica li va permetre abordar la ceràmica mural i integrar-la en l’arquitectu­ra per formar grans plafons que es troben a l’Estació Marítima de Barcelona, en un sanatori de Terrassa, al Col·legi de Farmacèuti­cs de Girona, a l’església de Sant Josep Obrer de Castelló de la Plana i altres diversos en edificis privats.

Formava part de tota una generació d’artistes ceramistes coetanis, com ara Antoni Cumella o Jordi Aguadé, el referent més pròxim dels quals es projecta en la figura de Josep Llorens Artigas.

A partir del 1971 va fer moltes exposicion­s a Barcelona, Figueres, Palma i Lleida, com també a París, Munic i Lieja. També va exposar en algunes col·lectives promogudes per ell amb l’AA-FAD, l’agrupació d’activitats artesanes del FAD, de la qual va ser membre fundador i després president. Pel seu caràcter i empenta va participar activament en la vida del Foment de les Arts i del Disseny, que va presidir durant anys.

Ha mort un gran artista, que va saber ser amic dels seus amics i promotor de vincles humans i artístics al llarg de la seva prolongada vida.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain