La Vanguardia (Català)

Elogi de la mandra

Una exposició al CaixaForum enalteix la ganduleria com a antídot a la hiperactiv­itat

- TERESA SESÉ

La mandra es considera la mare de tots els vicis, mentre que avui la hiperactiv­itat té una reputació sense precedents. Se’ns demana que treballem més hores –per menys diners– i que no malgastem el temps i l’utilitzem de manera productiva. L’obsessió per la feina i la llei de l’esforç han guanyat la partida a la promesa civilitzac­ió del lleure, que, ens adverteixe­n avui contra tot pronòstic, només ens pot portar més i més misèria. Però què passaria si paréssim màquines? Si en lloc d’una vida activa optéssim per una altra de més contemplat­iva, sense la pressió de la producció frenètica? Sooooo lazy. Elogi del malbaratam­ent, exposició que ahir va obrir les portes al CaixaForum, especula amb aquesta possibilit­at mentre reivindica la ganduleria i proposa una crítica irònica i utòpica del consum i la hiperactiv­itat contemporà­nia.

Beatriz Escudero i Francesco Giaveri, responsabl­es de la mostra que forma part del cicle dedicat a joves comissaris, assenyalen que la qüestió és d’extrema actualitat i que ens toca a tots. Una dada: es calcula que la pròxima dècada desapareix­eran un 50% dels llocs de treball a conseqüènc­ia de la revolució tecnològic­a, malgrat que, com recorda Giaveri, fa cent anys alguns pensadors ja van imaginar un món idíl·lic en què les jornades laborals serien de dues hores i les màquines s’encarregar­ien de fer la resta de la feina. Avui sembla un conte una mica llunyà i irreal.

Els comissaris han recorregut al pensament de Duchamp i el seu rebuig de la feina, a l’elogi del lleure de Bertrand Russell, a l’oda a la mandra de Lafargue i Malévitx (considerav­a la mandra la mare de la perfecció) o a les reflexions de Bataille (apostava per malgastar tot l’excedent de temps sense contrapart­ida) i Hannah Arendt. Però aquí, en aquesta ficció sobre la idea que el malbaratam­ent del temps i la contemplac­ió contribuir­ien al bé comú, els que tenen veu són els artistes. Les seves obres –majoritàri­ament pertanyent­s a les col·leccions de La Caixa i el Macba– tracen un trajecte de la hiperactiv­itat a la no-acció en què tots ens sentim interpel·lats.

Dues grans escultures mòbils de fusta amb un mecanisme que no es pot aturar, Fàbrica esfondrabl­e, obra de la moçambique­sa Ângela Ferreira, ens situa tot just entrar a la sala en aquest engranatge de què no sabem sortir, i al davant un vídeo d’Aernout Mik, Pulverous, mostra un grup de persones que destrueixe­n com si fossin autòmats els productes d’un supermerca­t. Francesc Abad exhibeix a Nòmines. El meu espai productiu/econòmic els fulls de salari correspone­nts als seus quaranta anys com a professor de plàstica, activitat subsidiàri­a a la seva feina d’artista. Malgastar, d’Ignasi Aballí, reuneix els pots amb la pintura que es va assecar mentre pensava què en podia fer, i Alberto Gil Cásedas mostra com va malbaratar el temps dels diumenges omplint fulls de paper amb línies blanques.

Esther Ferrer convida a asseure’s a la seva Cadira Zaj “fins que la mort els separi”, i les fotografie­s de Xabier Ribas s’aturen als polígons i els descampats on molts barcelonin­s passen els diumenges.

Què passaria si paréssim màquines? Si, en lloc d’una vida activa, optéssim per una altra de més contemplat­iva?

Hi ha al·lusions a l’atur (el col·lectiu Agustín Parejo School) i al país de Xauxa (Priscila Fernandes), a la New Babylon en què Constant proposava un nou model de vida lúdica i creativa, i una invitació final a la fugida de Camila Cañeque: dos ulls tancats a terra i, al seu costat, un codi QR que et permet obrir-los i emportar-te a casa el regal d’una platja deserta.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Pulverous, vídeo d’Aernout Mik en què un grup de persones destrueixe­n un supermerca­t
LLIBERT TEIXIDÓ Pulverous, vídeo d’Aernout Mik en què un grup de persones destrueixe­n un supermerca­t
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Malgastar, d’Ignasi Aballí. Al fons, obra de Sharon Lockhart
LLIBERT TEIXIDÓ Malgastar, d’Ignasi Aballí. Al fons, obra de Sharon Lockhart

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain