La Vanguardia (Català)

Un altre pas de rosca a James

- LLUÍS BONET MOJICA

Els papers d’Aspern

Direcció: Julien Landais Intèrprets: Jonathan Rhys Meyers, Vanessa Redgrave,

Joely Richardson, Jon Kortajaren­a Producció: Alemanya-Regne Unit, 2018. 90 min. Drama

Després d’haver realitzat sis curts, en algun dels quals també actuava com a actor, el cineasta francès Julien Landais ha filmat un primer i ambiciós llargmetra­tge, i ha deixat enrere una molt activa carrera en el terreny del vídeo publicitar­i, sobretot encarat al món de la moda. Henry James (1843-1916) és, sens dubte, un dels escriptors que s’ha portat més cops al cinema, i s’han alternat notables adaptacion­s amb d’altres de poc valor. Entre les primeres n’hi ha prou de recordar Washington Square, protagonit­zada per la parella Olivia de Havilland-Montgomery Clift i dirigida el 1949 per William Wyler, que adaptava la novel·la, publicada el 1881. Per no parlar d’un títol també mític com Un altre pas de rosca (1898), objecte de diverses versions, una de les quals rodada el 1985 per Eloy de la Iglesia. Per la seva part, François Truffaut es va situar a banda i banda de la càmera a L’habitació verda (1978).

Publicada el 1888, la novel·la curta Els papers d’Aspern, de Henry James, suposa una aproximaci­ó social i històrica a un univers transitat amb falsa elegància per persones que viuen de les aparences. “Tots els éssers vius tenen un doble d’esperit, un altre jo que és invisible, però idèntic al que és viu”. Aquest és un dels diàlegs que es poden sentir en aquesta òpera prima de Julien Landais, en la viabilitat de la qual ha estat decisiva la col·laboració com a coproducto­r del veterà James Ivory, director d’Els europeus (1979) i Les bostoniane­s (1984). En aquesta segona pel·lícula la protagonis­ta femenina era Vanessa Redgrave, que, ja octogenàri­a, reapareix atorgant credibilit­at a un personatge molt controvert­it.

El d’una dona, pròxima a la frontera que la separa de la mort, que a la luxosa mansió on viu amb la seva neboda rep la visita inesperada d’un ambiciós editor i escriptor que anhela recuperar les cartes d’amor que un gran escriptor ja mort redactava a la seva amant i que ella custodiava gelosament. Dos personatge­s, el jove autor i la vella enamorada, que intenten enganyar-se mútuament. Tant Jonathan Rhys Meyers, dotat d’una mirada inquietant, com Vanessa Redgrave, gran dama del cinema i del teatre, aporten credulitat als personatge­s.

 ??  ?? Jonathan Rhys Meyers i Joely Richardson en un fotograma d’Els papers d’Aspern
Jonathan Rhys Meyers i Joely Richardson en un fotograma d’Els papers d’Aspern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain