La Vanguardia (Català)

Veïns molt calents

- JORDI BATLLE CAMINAL

Sentimenta­l

Direcció: Cesc Gay

Intèrprets: Javier Cámara, Griselda Siciliani, Alberto San Juan, Belén Cuesta Producció: Espanya, 2020. Durada: 82 minuts. Comèdia

És una branca de la comèdia que ja té certa solera i tradició: la pel·lícula al voltant d’un sopar d’amics, familiars o coneguts, filmada en (aparent o no) temps real i gairebé sempre ruixada amb unes quantes gotes de verí. Exemples: Perfectos desconocid­os, d’Álex de la Iglesia; El nom, de Joel Joan, segons l’obra de Matthieu Delaporte i Alexandre de La Patellière, o El rei borni, de Marc Crehuet, segons la seva pròpia peça. L’èxit d’aquest gènere o subgènere se sosté sobre dues columnes sòlides: els (gens innocents) duels d’esgrima verbal i la solvència del repartimen­t.

Sentimenta­l és un exemplar perfecte de la modalitat. També es basa en una obra de teatre, Els veïns de dalt, el debut escènic de Cesc Gay, una mena de resposta catalana a Bob, Carol, Ted i Alice, estrenada el 2015 amb Àgata Roca, Pere Arquillué, Nora Navas i Jordi Rico com a protagonis­tes. Gay feia cinc anys que no dirigia una pel·lícula (l’excel·lent Truman), entretingu­t part d’aquest temps en una sèrie de televisió (la no menys excel·lent Félix ),iel seu retorn és d’agrair. Aquí els protagonis­tes són dues parelles.

Una (Javier Cámara i Griselda Siciliani) centra els primers minuts, prou per descobrir la seva relació rovellada, presidida pels retrets. Després arriben els convidats: la parella de veïns de dalt (Alberto San Juan i Belén Cuesta), que només coneixen per algunes trobades a l’ascensor i pel sorollós escàndol que armen cada nit quan fan l’amor. Aquest aspecte, el sexual, serà el conductor de les converses i anirà elevant la temperatur­a de l’ambient progressiv­ament i a mesura que comparegui­n les sorpreses.

La precisió amb què aquestes sorpreses i els cops de guió s’encadenen, el controladí­ssim ritme del relat, l’enginy dels diàlegs i el seu grau de mordacitat i l’espurna natural d’un quartet d’actors perfecte són les virtuts principals de Sentimenta­l, una comèdia divertidís­sima alhora que un estudi audaç del món de la parella, aquí sotmesa a una mena de teràpia amb catarsi inesperada.

 ?? FILMAX ?? Javier Cámara
FILMAX Javier Cámara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain