La Vanguardia (Català)

A quin famós pintor anglès, addicte a les apostes, se li atribueixe­n 40 fills?

- TERESA SESÉ

Era extremamen­t lent amb el pinzell, però a la vida estimava la velocitat, la improvisac­ió i el risc. L’horroritza­va la seguretat de la classe mitjana, i es va assegurar que a ell no li faltessin mai problemes. Mentre s’encaminava a ser un dels artistes més aclamats del segle XX, potser el seu millor retratista, va freqüentar la companyia d’estafadors i lladres, va mantenir incomptabl­es –i cruels– relacions amoroses (el també artista Takis, que el coneixia bé, va estimar que havia tingut almenys 500 amants), va acumular accidents i condemnes per conducció temerària i va ser perseguit per deutes salvatges en el joc que va pagar amb pintures quan les coses anaven malament.

Molt abans que els seus quadres assolissin xifres estratosfè­riques, els seus col·leccionist­es més principals van ser els corredors d’apostes. Tot el que guanyava amb la venda dels quadres s’ho gastava (i sovint ho perdia) en les curses. I fins i tot quan li van prohibir entrar als hipòdroms es disfressav­a de manera estrafolàr­ia per eludir la seguretat. Però, a mesura que el valor dels seus quadres augmentava i el seu compte corrent registrava sumes milionàrie­s, el gust pel joc es va esvair.

Per Lucian Freud (Berlín, 1922-Londres, 2011) jugar no tenia a veure amb el fet de guanyar, sinó amb la possibilit­at de perdre. Tot en la vida del net del fundador de la psicoanàli­si va estar marcat pel risc. La determinac­ió per la pintura figurativa en un moment en què tots la donaven per morta. I la seva vida amorosa, sempre a la caça de dones. Va simultanie­jar fins a cinc nòvies alhora i en un any, 1963, tres van quedar embarassad­es. Va reconèixer 14 fills, però se n’hi atribueixe­n almenys quaranta.

I DEMÀ... Quin músic va dir que preferiria morir en un Mini i la va encertar?

 ?? DANIEL FARSON / GETTY ?? Lucian Freud
DANIEL FARSON / GETTY Lucian Freud

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain