La Vanguardia (Català)

Amnistia Internacio­nal acusa Amazon de pràctiques antisindic­als

- EDUARDO MAGALLÓN

La mateixa setmana que van transcendi­r documents interns que presumptam­ent provarien les pràctiques antisindic­als d’Amazon segons Motherboar­d, l’organitzac­ió Amnistia Internacio­nal ha publicat un informe amb conclusion­s semblants.

Ahir Amazon no va fer comentaris i es va referir a un posicionam­ent anterior en què negava les acusacions. L’informe de l’organitzac­ió internacio­nal no governamen­tal surt a la llum el dia que se celebra el black friday, que és un dels de més activitat de les empreses com Amazon.

Segons Amnistia Internacio­nal, Amazon “soscava els intents del seu personal de sindicar-se i negociar col·lectivamen­t, fins i tot a través d’una vigilància exhaustiva als Estats Units i d’amenaçar amb accions judicials al Regne Unit, i no ha abordat assumptes clau de salut i seguretat a Polònia i França”. L’informe no ha analitzat la situació de la companyia a Espanya. Tot i això, la portaveu de l’organitzac­ió, Cecilia Denis, assegura que “el que veiem és que la manera d’actuar als països investigat­s mostra una cultura corporativ­a que pot ser extensible a altres països, també a Espanya”. Denis afegeix que tenen coneixemen­t de la denúncia presentada per diferents sindicats davant la Comissió Europea precisamen­t per falta de llibertat sindical, també a les plantes espanyoles.

A l’informe d’Amnistia Internacio­nal s’assegura que “les persones que treballen per a Amazon estan corrent grans riscos en matèria de salut i seguretat des de l’inici de la pandèmia de Covid-19, però la seva capacitat de denunciar i negociar col·lectivamen­t està sotmesa a pressions per part del gegant del comerç electrònic minorista”.

L’organitzac­ió no governamen­tal recorda que “les normes internacio­nals de drets humans estableixe­n amb claredat que tot treballado­r o treballado­ra té dret a fundar sindicats i afiliar-s’hi, a tenir unes condicions laborals segures i que es respecti el seu dret a la privacitat”.

En un comunicat, Barbora Cernusákov­á, investigad­ora i assessora d’Amnistia Interna

cional, assegura que “és alarmant que Amazon hagi tractat de manera tan hostil els seus intents de sindicar-se”. A l’informe s’afegeix que l’empresa assegura que respecta el dret dels seus treballado­rs i treballado­res a unir-se i formar sindicats.

La companyia va assenyalar la presència de sindicats com un factor de “risc” als seus informes anuals del 2018 i el 2019, i en un vídeo de formació del 2018 aconsellav­a al personal directiu estar atent als “senyals d’alarma” sobre activitat sindical, explica l’informe.

Ahir el sindicat Comissions

Obrerers va emetre un comunicat en el qual denunciava que “Amazon no compleix amb les preceptive­s mesures de seguretat i salut als centres de treball que té a Espanya”.

Sergi Lafuente, delegat de prevenció de riscos laborals de CC.OO. al centre d’Amazon del Prat de Llobregat, assegura en un comunicat que “l’augment de la feina que tenim a partir del black friday no pot significar que Amazon deixi de complir amb les seves responsabi­litats i de tenir cura del compliment de totes les mesures per garantir seguretat i salut”.

EXTENSIÓ TERRITORIA­L L’oenagé creu que les pràctiques contra la llibertat sindical ocorren a tot arreu

RESPONSABI­LITAT CC.OO. acusa l’empresa d’incomplir les mesures de seguretat i salut laboral

 ??  ?? Els comerços es cobreixen d’ofertes i descomptes per captar clients en aquesta festa de consum de masses
Els comerços es cobreixen d’ofertes i descomptes per captar clients en aquesta festa de consum de masses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain