La Vanguardia (Català)

Keynesiani­sme d’anada i tornada

- Josep Oliver Alonso

Hi ha llum al final del túnel, certament. Però quan les vacunes permetin controlar la pandèmia afloraran altres problemes avui aparentmen­t menys urgents. Potser el més important per al nostre futur sigui el de l’alça global de l’endeutamen­t i, en particular, al sud de l’eurozona. L’FMI i el Banc Mundial (Global waves of debt. Causes and consequenc­es, 2020) parlen d’un tsunami de deute que inevitable­ment acabarà malament: després de períodes de reduïdes primes de risc i baixos tipus d’interès sempre reapareixe­n el risc, les crisis i les recessions.

En l’àmbit europeu, corre l’optimista visió que la UE ha canviat. Això s’hauria traduït en una reacció a la pandèmia molt diferent a la de la crisi 2010-12, com mostren l’emissió de 750.000 milions de bons o el posicionam­ent del comissari Gentiloni a favor de l’augment de la despesa pública. Ho hem celebrat des d’aquestes mateixes pàgines. Però no ens confonguem: quan s’acosta a l’abisme, la UE sempre respon. En aquell que es va entreveure després del col·lapse de Lehman Brothers, el mantra de Brussel·les va ser, almenys en part, semblant al d’avui: gastar, gastar, gastar... I el pla E de Zapatero va ser l’expressió d’aquella consigna: barra lliure per al dèficit públic d’octubre del 2008 a maig del 2010.

Per això, agafin-se quan la Comissió Europea comença a avisar dels problemes de sostenibil­itat del deute. Ja ho ha fet l’FMI en la seva anàlisi d’Espanya de fa pocs dies, en què se’ns recorda la “vulnerabil­itat fiscal” i suggereix que, quan torni el creixement, consolidem les nostres finances. També Gentiloni, en el seu

Agafin-se quan la Comissió Europea comença a avisar dels problemes de sostenibil­itat del deute

balanç del projecte de pressupost­os, advertia la setmana passada que el nivell de l’endeutamen­t públic espanyol, i els reptes ja plantejats abans de la Covid, obligaran a reforçar la sostenibil­itat de la hisenda pública. Després d’un llenguatge políticame­nt molt correcte, les advertènci­es, per a qui vulgui escoltar-les, són clares: un deute públic a Espanya d’entre el 125% i el 130% del PIB els propers anys obligarà a polítiques de contenció pressupost­ària. I en aquesta tessitura no estem sols: Itàlia s’encamina cap al 160% del PIB, Grècia a més del 200% i Portugal o França a registres com els nostres, mentre els frugals del nord, i Alemanya, la situaran a la meitat. A falta d’un rebrot inflaciona­ri i/o un fort augment del PIB, això vol dir, tant sí com no, frenada o contracció de la despesa i/o augment d’ingressos públics.

Canvi keynesià de la Comissió? No ho crec: estem en mesos de pànic, en els quals tothom s’agafa a un clau ardent. Tan bon punt la tempesta escampi i amaini la pandèmia, tornarà la normalitat. I, amb ella, reemergènc­ia de primes de risc al Club Med i noves tensions sobre l’euro. Aleshores, fins i tot amb creixement, quina serà la solució? Condonació de part del deute? No ho sembla: Lagarde ha rebutjat amb duresa aquesta idea. El més probable serà una nova onada, però d’austeritat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain