La Vanguardia (Català)

Maroto anuncia 355 milions per a la digitalitz­ació del turisme

El Govern central pensa destinar al sector 3.400 milions dels fons europeus

- SEVILLA

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va anunciar a la indústria turística reunida a l’acte Tourism Innovation Summit, que celebra la seva primera edició a Sevilla, una inversió de 355 milions d’euros en els propers tres anys per impulsar la digitalitz­ació del sector, com a ressort de reactivaci­ó a la crisi que pateixen les empreses arran de la pandèmia.

En aquest àmbit tecnològic, Reyes Maroto va destacar que es crearan dues plataforme­s, Smartur i Dataestur, per promoure la col·laboració entre territoris i l’accés a una intel·ligència turística creada a partir de la informació en temps real extreta de totes les regions espanyoles, ja que, segons reconeixen al ministeri, “el turista arran de la pandèmia està cada cop més connectat i multicanal”.

Aquest pla només és un bocí d’un pastís més gran d’ajuts que procedirà de Brussel·les i que portarà una esperada pluja de diners. En efecte, en la seva intervenci­ó la ministra va recalcar que és imprescind­ible protegir el teixit empresaria­l i el talent del sector turístic. Per això el Govern central pensa destinar 3.400 milions procedents dels fons de recuperaci­ó Next Generation de la Unió Europea a la modernitza­ció i a l’economia

L’objectiu és crear destinacio­ns “intel·ligents” amb informació disponible en temps real

circular, a més d’enfortir les zones turístique­s. Així mateix, la sostenibil­itat serà un altre dels pilars d’aquesta reactivaci­ó i el Govern espanyol preveu invertir, segons Maroto, 660 milions per reforçar les destinacio­ns turístique­s en aquest aspecte.

El turisme genera a Espanya més del 10% del PIB i en el cas d’Andalusia s’eleva al 14% i dona ocupació a 450.000 persones. El vicepresid­ent i conseller de Turisme de la Junta d’Andalusia, Juan Marín, va afirmar que “volem que Andalusia sigui el Silicon Valley del Turisme”. Marín va insistir en la necessitat de tenir una visió estratègic­a enfocada a llarg termini per trobar solucions de reactivaci­ó i va posar el focus en el talent, ja que l’avenç en les noves tecnologie­s requereix profession­als qualificat­s que sàpiguen entendre-les i tractar-les, i va recalcar també la necessitat de la col·laboració publicopri­vada per aconseguir-ho.

Per la seva part, el viceconsel­ler de Cultura i Turisme de la Comunitat de Madrid, Daniel Martínez, va advocar per “dinamitzar el treball compartit” del Govern central i les comunitats autònomes en relació amb el desenvolup­ament de projectes per optar als fons europeus de recuperaci­ó perquè el “temps corre i cal convertir l’important volum financer en projectes reals”.

El president de la cadena hotelera Hotusa, Amancio López, va proposar de constituir un clúster turístic d’inversió i tecnològic aprofitant els fons europeus per a la recuperaci­ó econòmica després de la Covid-19 amb l’objectiu de “crear un ecosistema on es doni suport a les empreses tradiciona­ls i les start-ups o tecnològiq­ues”. En aquest sentit, Martí Sarrate, president de l’associació corporativ­a d’agències de viatges ACAVE, es va mostrar a favor d’“aprofitar l’oportunita­t dels fons europeus amb projectes tractors” enfocats a la transforma­ció digital i la sostenibil­itat.

En tot cas, la Península parteix d’una bona base, segons els assistents. En un altre fòrum va participar el director general de Turespaña, Miguel Sanz, que va subratllar que la seguretat és un dels “grans atributs de la destinació Espanya” i, per això, els gestors públics “han de reforçar i protegir la marca Espanya”.

El Tourism Innovation Summit, que va ser inaugurat per la reina Letícia, s’ha celebrat de forma presencial i telemàtica amb totes les mesures de seguretat per la pandèmia. “Participem en un congrés després de molts mesos d’inactivita­t congressua­l”, va recalcar Maroto.

 ?? MARÍA JOSÉ LÓPEZ / EP ?? Les autoritats al fòrum de turisme de Sevillla, amb la ministra Reyes Maroto al centre
MARÍA JOSÉ LÓPEZ / EP Les autoritats al fòrum de turisme de Sevillla, amb la ministra Reyes Maroto al centre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain