La Vanguardia (Català)

Repsol invertirà 18.300 milions fins al 2025 per accelerar la transició energètica

La companyia destinarà 7.700 milions a Espanya en la seva aposta per la indústria

- CONCHI LAFRAYA

Repsol invertirà 18.300 milions fins al 2025 per convertir-se en una companyia de zero emissions netes i ser protagonis­ta de la transició energètica. Un 42% del total (7.700 milions) es destinarà a Espanya per mantenir el compromís amb la indústria del país.

El nou full de ruta, presentat ahir pel conseller delegat Josu Jon Imaz, se centra en un nou model basat en l’eficiència energètica, l’economia circular i nous vectors energètics, com les renovables, l’hidrogen verd o la captura i ús del diòxid de carboni. Això sí, sense oblidar el petroli i el gas, en què la companyia assegura que encara hi ha recorregut.

Imaz va posar èmfasi en què 5.500 milions es destinaran a iniciative­s baixes en carboni. D’aquest últim import, uns 1.000 milions s’invertiran en el negoci industrial i la partida més alta, de fins a 3.700 milions, es dedicarà a la generació de renovables (un 50% serà eòlica i un 50% solar). Uns altres 400 milions es dedicaran a emmagatzem­ament (bateries i una inversió de 70 milions a la central càntabra de bombatge d’Aguayo) i 400 milions més es destinaran a temes comercials, com les xarxes de recàrrega per a vehicles elèctrics o la generació distribuïd­a, que consisteix a generar electricit­at fotovoltai­ca i distribuir-la en un radi de 500 metres.

El directiu basc no descarta que entre el 2021 i 2022 Repsol firmi acords amb “plataforme­s internacio­nals”, com ja ha fet a Xile, per incrementa­r la seva presència internacio­nal en projectes de renovables.

El nou pla estratègic 2021-2025 de la companyia que presideix Antonio Brufau s’ha dissenyat sobre un escenari de 50 dòlars el barril de petroli i 2,5 dòlars el Mbtu (mesura per al gas), preus amb què la multinacio­nal considera que pot generar caixa, remunerar als accioniste­s i al final del període mantenir un deute similar a l’actual.

El grup es reestructu­rarà en quatre àrees de negoci (upstream, industrial, clients i generació baixa en emissions) per crear més valor. Sota la divisió de clients s’aplegarà tot el que és mobilitat, GLP, mobilitat elèctrica, comerciali­tzació d’electricit­at i gas, solucions energètiqu­es i lubricants. En aquests moments, Repsol té un milió de clients elèctrics particular­s i l’objectiu és arribar a tenir 2 milions l’any 2025.

Darrere d’aquestes inversions, també hi ha projeccion­s econòmique­s i energètiqu­es. El grup preveu assolir un benefici brut d’explotació (ebitda) de 8.200 milions en finalitzar el pla.

I pel que fa a generació d’electricit­at de baixes emissions, aspira a arribar als 7,5 gigawatts de generació l’any 2025 i a duplicar aquesta xifra, fins als 15 gigawatts, el 2030.

Pel que fa a la retribució a l’accionista, aquest any, malgrat la crisi de la Covid- 19, s’ha mantingut l’euro per acció, però en la modalitat de scrip dividend, però el nou pla arrenca l’any 2021 en 0,60 euros per acció per arribar als 0,70 euros el 2024 i superar l’euro el 2025 amb recompra d’accions.

Imaz va recordar que Repsol és present en 20 països i la idea és quedar-se en 14 que ofereixin seguretat jurídica i rendibilit­at. El futur passa “pel creixement orgànic”, excepte en el negoci de les renovables, on donarà entrada a nous socis estrangers o el traurà a borsa. La fita és obtenir uns 1.400 milions de desinversi­ó per seguir desenvolup­ant projectes basats en energies netes. Les accions de Repsol van tancar ahir a 8,436 euros, amb una caiguda del 3,48%.

La companyia canvia la seva estratègia de retribució a l’accionista: ho pagarà tot en efectiu

 ?? LV ?? Josu Jon Imaz, conseller delegat, va presentar ahir el pla estratègic
LV Josu Jon Imaz, conseller delegat, va presentar ahir el pla estratègic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain