La Vanguardia (Català)

Ximo Puig ultima amb Abengoa el trasllat de Sevilla a València

- SALVADOR ENGUIX

El president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, manté negociacio­ns amb el màxim responsabl­e d’Abengoa, Gonzalo Urquijo, per arribar a un acord que permeti el trasllat de la multinacio­nal de Sevilla a la Comunitat Valenciana. La negociació, segons fonts de la Generalita­t Valenciana, “van per bon camí”; i se centren ara a abordar les inversions de l’administra­ció autonòmica perquè la firma accepti instal·lar-se en la geografia valenciana. “Estem en l’anàlisi econòmica de l’operació i en la concreció d’inversions per arribar a un acord general”, segons han assenyalat fonts pròximes al president valencià.

Va ser el mateix Ximo Puig que va donar ahir les primeres pistes sobre aquestes negociacio­ns en la sessió de control de les Corts Valenciane­s. En la seva resposta a la síndica del

PP, Isabel Bonig, Puig va dir que estan “intentant portar inversions” que ara estan establerte­s en altres àmbits i que estan “negociant amb alguna multinacio­nal per canviar la seu a la Comunitat Valenciana”. El trasllat inclouria no només la seu social, sinó també la seu operativa, i per tant, a executius i directius d’alta qualificac­ió.

Per a les negociacio­ns s’han creat dos grups de treball, i la Generalita­t Valenciana està centrada ara a estudiar la seva situació financera i els informes de viabilitat de la multinacio­nal. Abengoa està immersa en un pla de reestructu­ració per un import proper als 500 milions d’euros en el marc del qual reclama a la Junta d’Andalusia una ajuda de 20 milions. Tot i això, el Govern andalús afirma des de fa setmanes que no disposa d’una eina o fórmula jurídica adient que possibilit­i ara la concessió d’aquesta ajuda a la multinacio­nal.

L’empresa d’enginyeria i energies renovables té 14.000 treballado­rs, un 18% d’ells (2.578) a Espanya, segons els comptes del 2019. Abengoa ja ha obtingut finançamen­t de 230 milions amb suport de l’ICO i línies d’avals de 300 milions amb suport del Cesce, però l’empresa assegura que necessita completar-ho amb l’aval de la Junta.

La secretària general del

La firma exigeix a la Junta andalusa 20 milions d’euros que l’executiu del PP es nega a donar

PSOE d’Andalusia, Susana Díaz, va advertir que des del seu partit demanaran “responsabi­litats a la Junta si no eviten la deslocalit­zació d’Abengoa”. Així ho va indicar l’expresiden­ta de la Junta en un apunt al seu compte de Twitter, en què es fa ressò del possible trasllat de la seu d’Abengoa des de Sevilla fins a la Comunitat Valenciana. I en què critica la gestió del Partit Popular.

 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ?? Puig, ahir a les Corts
MANUEL BRUQUE / EFE Puig, ahir a les Corts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain