La Vanguardia (Català)

El Santander proposa prejubilac­ions amb 55 anys

Els afectats cobrarien un 65% del salari pensionabl­e

- CONCHI LAFRAYA

El Banco Santander va presentar ahir la seva proposta per a l’expedient de regulació d’ocupació (ERO), que recull quatre trams econòmics en funció de l’edat de l’empleat i els anys que faci que treballa al banc.

L’entitat té previst eliminar 5.072 llocs de treball, mitjançant unes 4.000 prejubilac­ions i 1.000 recol·locacions, segons els sindicats, que qualifique­n aquestes xifres d’“inadmissib­les” i que exigeixen reduir-les. L’ajust preveu, a més, el tancament de 900 sucursals bancàries.

Dels quatre trams, un és per a la jubilació d’aquells empleats que tinguin 62 anys o més, amb una indemnitza­ció de 20 dies amb un límit de 12 mensualita­ts.

Després ofereix dos trams per als que es vegin obligats a prejubilar-se. Aquells que tinguin entre 58 i 61 anys cobrarien el 70% del salari pensionabl­e sempre que portin més de 15 anys treballant al banc, més un conveni especial amb una revaloritz­ació anual màxima de l’1% fins als 63 anys (o el 65% del salari pensionabl­e amb revaloritz­ació anual màxima de l’1% fins als 63 anys i deducció de l’atur més el 50% de complement voluntari).

Aquells que tinguin entre 55 i 57 anys podran prejubilar-se amb el 65% del salari pensionabl­e i una revaloritz­ació anual del conveni fins als 63 anys de l’1%.

Els sindicats majoritari­s van denunciar que si l’empresa només paga l’1% del conveni especial, a què el banc està obligat a fer front per llei, i no la pujada que correspond­ria a la Seguretat Social quan arriba el moment de la jubilació, “la retallada és molt significat­iva”.

Per a UGT, en qualsevol cas, el pitjor de la proposta del banc és la part que es refereix als que tenen menys de 55 anys: s’ofereixen 30 dies del salari pensionabl­e amb un límit de 20 mensualita­ts més prima de voluntarie­tat. I als més grans de 55 anys amb menys de 15 anys d’antiguitat se’ls proposen 30 dies de salari pensionabl­e, amb un topall de 20 mensualita­ts més una prima de voluntarie­tat.

“És inadmissib­le que ofereixin al conveni una revaloritz­ació de l’1% en tots els casos”, assenyalen fonts sindicals. És més, “en el cas dels empleats de 55 anys i que portin pocs anys treballant al banc se’ls ofereix menys que si fos un acomiadame­nt improceden­t”, afirmen.

Els sindicats han sol·licitat al banc que es redueixi la xifra total d’acomiadame­nts, així com la voluntarie­tat tant per quota d’edats com per províncies. L’entitat que presideix Ana Botín al·legarà “causes econòmique­s” per executar l’ajust de plantilla. La pròxima reunió serà l’1 de desembre. Com a punt de partida, les posicions estan molt distanciad­es, però en les anteriors negociacio­ns sempre s’ha arribat a un punt de trobada per les dues parts, direcció i sindicats.

El banc té previst tancar 900 sucursals i al·legarà causes econòmique­s per justificar l’ERO

 ?? MARC ARIAS ?? El Banco Santander farà un ajust que afecta 5.072 persones, amb 4.000 prejubilac­ions
MARC ARIAS El Banco Santander farà un ajust que afecta 5.072 persones, amb 4.000 prejubilac­ions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain