La Vanguardia (Català)

Barcelona i Londres s’alien per impulsar talent i R+D

Neix una comunitat de científics al Regne Unit

- BLANCA GISPERT

Barcelona i Londres van segellar ahir una aliança estratègic­a per col·laborar en matèria de ciència i tecnologia. Les dues ciutats –governades per ajuntament­s progressis­tes– es van citar per estrènyer vincles en matèria de talent i projectes. D’una banda, van crear una comunitat de 200 científics i profession­als de la tecnologia formats a Barcelona i establerts a Londres, Cambridge i Oxford (el 80% d’origen català i el 20% britànic). D’altra banda, Barcelona es va convertir en soci prioritari i estratègic de Londres per col·laborar en projectes sobre sostenibil­itat, innovació i igualtat de gènere, entre altres.

“Barcelona és la primera ciutat que Londres ha selecciona­t després de l’entrada en el període de transició del Brexit. És un soci clau en la seva estratègia de cooperació internacio­nal en R+D. No s’ha d’oblidar que seguirà sent un hub financer i tecnològic després de la sortida de la UE malgrat la marxa d’algunes grans institucio­ns”, va comentar ahir Alexis Roig, el director executiu SciTech Diplohub, una entitat publicopri­vada sense ànim de lucre que ahir va organitzar la jornada Innovation Day per posar en relleu els lligams entre els dos ecosisteme­s.

Roig va afirmar que la pandèmia està fent cada vegada més necessària la col·laboració entre ciutats a nivell científic i tecnològic per qüestions sanitàries i estratègiq­ues i també per compensar la caiguda del turisme. D’aquí el motiu de la celebració de l’Innovation Day, que va reunir uns 200 ponents barcelonin­s i londinencs de l’àmbit públic i privat. En l’esdevenime­nt, va destacar la presència de Laia Bonet,

L’acte Innovation Day va aplegar ahir unes 200 personalit­ats de l’àmbit públic i privat

tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Rajesh Agrawal, vicealcald­e de Londres; Carole Mundell, assessora científica del Ministeri d’Afers Estrangers britànic; Lloyd Milen, cònsol del Regne Unit a Barcelona; Josep Maria

Martorell, director associat del Barcelona Supercompu­ting Center; Jamie Arrowsmith, director associat d’Universiti­es UK Internatio­nal; Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology; o Miquel Martí, del Barcelona Tech City, entre d’altres. A la tarda, es van abordar els reptes que deixa la pandèmia i el Brexit als dos territoris.

Actualment, les relacions entre el Regne Unit i Catalunya ja són fluides. Segons dades d’Acció, unes 210 empreses catalanes tenen filials al Regne Unit i unes 620 companyies britànique­s tenen presència a Catalunya. Les exportacio­ns a l’arxipèlag represente­n el 6% del total català (bàsicament, vehicles, material elèctric i plàstic; unes 2.220 empreses exporten de forma regular). Pel que fa a la inversió, el Regne Unit ha aportat a Catalunya 1.061 milions entre el 2015 al 2019 i uns 1.696 milions en sentit invers. Les inversions relacionad­es a l’àmbit tecnològic s’han canalitzat a través de 271 projectes que han implicat més de 13.500 llocs de treball. A més, Londres i Barcelona comparteix­en posicions en els rànquings en matèria d’emprenedor­ia a Europa.

 ?? LV ?? Rajesh Agrawal i Laia Bonet en les jornades virtuals
LV Rajesh Agrawal i Laia Bonet en les jornades virtuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain