La Vanguardia (Català)

Brussel·les multa dues empreses per haver endarrerit un fàrmac

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

És la quarta ocasió en què la Comissió Europea sanciona empreses farmacèuti­ques per haver pactat l’ajornament de la sortida al mercat d’un medicament genèric. És el que es denomina “pagar per endarrerir” i és un mecanisme tan simple com il·legal. Es tracta que una farmacèuti­ca, quan veu caducar la patent d’un dels seus productes d’èxit, paga a una altra companyia que està a punt de fabricar un genèric més barat perquè demori la sortida al mercat.

En aquest cas, el producte és Modafinil, que es comerciali­tza sota la marca Provigil, i s’utilitza per tractar els trastorns del son i en particular la narcolèpsi­a. Era el producte estrella de la farmacèuti­ca nord-americana Cephalon i durant anys va suposar el 40% dels seus ingressos. El genèric que preparava una altra companyia, la israeliana Teva, li hauria suposat una caiguda de beneficis, i per això va pagar a aquesta empresa per endarrerir l’aparició del genèric en qüestió. Després d’anys d’investigac­ió, la Comissió Europea els ha imposat una multa de 60,5 milions d’euros, la meitat aproximada­ment a cada empresa.

“És il·legal que les empreses farmacèuti­ques pactin per mantenir les medecines més barates fora del mercat. Els acords per pagar per endarrerir van perjudicar els pacients i els sistemes nacionals de salut, privant-los de medicament­s més assequible­s”, va dir Margrethe Vestager, vicepresid­enta de la Comissió Europea, i responsabl­e de la Competènci­a.

El retard en l’aparició en el mercat del producte de Teva, que era el competidor que tenia més avançat un equivalent genèric, va permetre a Cephalon estalviar-se la competènci­a de medecines més barates. Una fabricació més primerenca d’aquest genèric hauria reduït el preu del Provigil.

L’entrada de genèrics en el mercat farmacèuti­c provoca que els preus baixin a un 90%. Quan Teva es va incorporar al mercat britànic per un curt període de temps el seu genèric costava la meitat que el producte de Cephalon, una indicació de la caiguda de preus que s’hagués produït sense aquest acord entre les dues empreses per endarrerir l’aparició del genèric.

Cephanol va pagar per frenar l’equivalent al seu producte Progivil per a trastorns del son

En el pacte per endarrerir l’aparició del medicament genèric no només es van oferir diners sinó també un paquet d’acords comercials, que incloïa un acord de distribuci­ó, l’adquisició de llicències d’altres patents, la compra de matèries primeres i accés a dades clíniques. “És un cas especial, el més sofisticat de tots els que hem vist”, va declarar Vestager quan va detallar l’expedient.

La infracció es va estendre a pràcticame­nt tots els països de la Unió Europea durant sis anys, des del 2005 al 2011, quan Teva va adquirir Cephalon, i es van convertir en part del mateix grup.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain