La Vanguardia (Català)

Acord al Barça per a una rebaixa de sous

Koeman, clau en el pacte pels sous entre el club i els jugadors

- ANAÏS MARTÍ

Els minvats comptes del FC Barcelona respiren alleujats. Després de més d’un mes i mig de tenses negociacio­ns iniciades quan Josep Maria Bartomeu encara presidia el club, la junta gestora del FC Barcelona i els advocats dels jugadors van aconseguir segellar ahir, en ple black friday, un principi d’acord per adequar els salaris dels futboliste­s a la preocupant situació econòmica que travessa l’entitat. Es tracta d’un pacte que ha de ratificar els pròxims dies el col·lectiu de jugadors i tècnics però que preveu fer un ajust del cost salarial de la temporada vigent per 122 milions de retribucio­ns fixes que s’abonaran durant els propers quatre anys. A aquesta xifra s’hi afegeix el pagament en diferit durant tres anys de les variables de la present temporada, pressupost­ades en uns 50 milions d’euros. Tot això a menys de dos mesos que se celebrin les pròximes eleccions a la presidènci­a del FC Barcelona, previstes per al 24 de gener. Del futur president en dependrà que les plantilles ingressin les quantitats diferides.

De moment la gestora presidida per Carles Tusquets se sent satisfeta. L’acord suposarà deixar de pagar a inicis del 2021 172 milions d’euros i complir amb escreix l’objectiu que s’havia proposat: ajornar el pagament dels jugadors correspone­nt al gener d’entre 170 i 180 milions d’euros de massa salarial davant la reducció d’ingressos entorn dels 300 milions d’euros en aquest exercici. Si no s’hagués arribat a cap acord, els comptes reflectiri­en un descobert d’uns 70 milions d’euros.

En aquesta negociació Tusquets va comptar amb el suport capital del tècnic Ronald Koeman i el del seu cos tècnic, format pel seu segon, Alfred Schreuder, i el seu tercer, Henrik Larsson. El tècnic holandès, que va assumir el repte de venir a un Barça afectat econòmicam­ent per complir el somni d’entrenar el Barça, també és sensible amb la situació actual. Per això, tot i que ja va arribar a Barcelona amb el salari adaptat a la situació econòmica actual, l’holandès li va traslladar a Tusquets fa unes setmanes que, si el club ho considerav­a necessari, podien tornar a adaptar els seus salaris correspone­nts a la vigent temporada. L’actitud del tècnic va ser clau per convèncer la plantilla. Sempre sense imposar res, els va informar de la seva decisió i va deixar en mans dels jugadors la posició definitiva.

Al marge d’aquesta negociació perquè ja van arribar a un acord amb el club per renovar es van quedar Piqué (2024), Ter Stegen (2025), De Jong i Lenglet (2026) i els que ja van fitxar amb el Barcelona amb els sous adequats a la situació econòmica actual: Dest (2025) i Pjanic (2024).

Amb el capítol d’ahir, el Barça tanca una complicada etapa iniciada els últims dies de mandat de la junta de Bartomeu. Els primers avisos es van traslladar el 6 d’octubre, coincidint amb el tancament del mercat de fitxatges. Ja va avançar

LES XIFRES DE L’AJUST SALARIAL 122 milions de retribucio­ns fixes diferides en quatre anys i 50 milions en variables diferides en tres

llavors l’exvicepres­ident econòmic Jordi Moix: “Per mantenir les ràtios de la massa salarial dins dels índexs recomanats hi ha d’haver un reajustame­nt”. El següent pas de l’entitat va ser constituir el 21 d’octubre una taula de diàleg per arribar a un acord amb els empleats del club, incloent-hi els jugadors, que permetés adequar els salaris a la realitat de la Covid-19.

Tot i això, en un intercanvi de burofaxos firmats pels capitans, les plantilles del primer equip i del Barça B es van negar a una negociació conjunta al·legant diferèncie­s salarials amb la resta de treballado­rs de l’entitat i van reclamar una negociació paral·lela. El divendres 30 d’octubre, tres dies després de la dimissió de Bartomeu, els jugadors es van afegir formalment a la taula col·lectiva i van mantenir tenses negociacio­ns que van acabar ahir.

L’acord final s’ha de tancar conjuntame­nt amb el dels treballado­rs de l’entitat, que reprendran les negociacio­ns dilluns buscant un pacte definitiu.

 ?? FC BARCELONA ?? Minut de silenci en memòria de Diego Armando Maradona ahir abans de l’entrenamen­t del FC Barcelona
FC BARCELONA Minut de silenci en memòria de Diego Armando Maradona ahir abans de l’entrenamen­t del FC Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain