La Vanguardia (Català)

CUES ALS COMERÇOS EN EL ‘BLACK FRIDAY’

La pluja desllueix la jornada però s’esperen vendes properes a les del 2019

- PILAR BLÁZQUEZ

Les restriccio­ns en l’aforament a causa de la pandèmia van obligar ahir els compradors a prendre paciència i fer cua a les portes dels comerços que es van afegir a les ofertes del black friday. A les artèries del centre de Barcelona (a la foto, el Portal de l’Àngel) l’activitat va ser molt superior a la de les jornades anteriors, tot i que lluny del nivell anterior a la pandèmia.

Black friday, primera jornada amb l’enllumenat de Nadal lluint als carrers i moltes ganes de concedir-se un caprici. Només la intensa pluja que va caure ahir a gairebé tot Espanya va deslluir una jornada que malgrat que s’ha presentat com el black friday més digital de la història va omplir els principals carrers comercials d’Espanya.

Al capdavant hi havia Barcelona, on es van veure importants aglomeraci­ons de gent tant a les portes de grans magatzems com El Corte Inglés com en les de molts establimen­ts petits. La sensació entre els comerciant­s era agredolça. Després de setmanes de confinamen­t amb les botigues pràcticame­nt buides, la imatge era gairebé idíl·lica a les botigues físiques. Ara bé, per conèixer resultats caldrà esperar. Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, confiava que “es podria arribar als nivells del 2019 i això seria tot un èxit ateses les dades que portem aquest any”. Menys optimista es mostrava el president de RetailCat: “Si ens centrem només en la jornada de divendres les primeres impression­s dels nostres associats són que ha estat més fluix que l’any passat”, apuntava Joan Carles Calbet.

Felicitat incompleta també entre els propietari­s de botigues en centres comercials. Les restriccio­ns de mobilitat municipal i de llibertat d’obertura a què estan sotmesos els van deixar fora de la festa. “El centre està totalment col·lapsat. Mentre tenim la gent amuntegada a la porta, als nostres establimen­ts hem de complir la limitació d’aforaments. Això sense oblidar que les nostres botigues als centres comercials estan

Els comerciant­s critiquen que les restriccio­ns només afavoreixe­n les plataforme­s d’internet

tancades un dia de pluja, que és quan més es ven en aquelles localitzac­ions”, es lamentava ahir Jordi Casas, cogerent de Casas Sabaters.

Les aglomeraci­ons d’ahir reforcen els arguments dels comerciant­s catalans davant el tancament de centres comercials, que qualifique­n d’“incomprens­ible”.

“Això demostra com d’injust, forassenya­t i mancat de sentit que és que els centres comercials estiguin tancats. Deien que era per evitar aglomeraci­ons i mira el que està passant”, lamentava Jordi Casas que, com tot el sector, reclama a les autoritats “permetre l’obertura immediata dels centres comercials”. “Els grans beneficiat­s de tot això són les plataforme­s d’internet. La miopia del Govern retalla els nostres ingressos i provocarà atur per no donar suport al comerç local”, va advertir.

El cert és que la intenció de fer compres en línia en el black friday ha pujat aquest any fins al 40% davant el 33% de l’any passat, segons les dades de la plataforma Acierto.com. I Barcelona era a les 10 h del matí la ciutat on més vendes s’havien realitzat, seguida de Madrid, Elx, Sevilla i Alcorcón, segons les dades de la plataforma de comerç electrònic Shopify. Roba i accessoris juntament amb videojocs i pel·lícules figuraven al capdavant de les vendes, amb una despesa mitjana de 62,40 euros.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? XAVIER CERVERA ?? Un dels carrers més comercials de Barcelona, Portal de l’Àngel, va estar ahir molt freqüentat
XAVIER CERVERA Un dels carrers més comercials de Barcelona, Portal de l’Àngel, va estar ahir molt freqüentat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain