La Vanguardia (Català)

L’assassinat del cervell nuclear iranià dinamita la pau que promou Biden

La víctima havia estat assenyalad­a pel primer ministre israelià

- CATALINA GÓMEZ ÁNGEL Teheran. Correspons­al

La imatge rememora un dels pitjors malsons que va viure l’Iran fa una dècada, quan científics vinculats amb el programa nuclear van començar a ser sistemàtic­ament assassinat­s per homes armats. Almenys quatre d’ells van morir. Un més, Mohsen Fakhrizade­h, assenyalat per ser un dels caps d’aquest programa, va morir ahir en un escenari similar quan el cotxe en el qual viatjava va ser assolit per l’explosió d’un cotxe bomba i un tiroteig. La resposta del seu equip de seguretat no va arribar a salvar-lo i, hores després, el ministeri de Defensa va anunciar el seu “martiri”.

“Terroriste­s han assassinat un eminent científic iranià. Aquesta covardia, que té indicis seriosos del paper d’Israel, mostra el bel·licisme desesperat dels perpetrado­rs”, va tuitejar el ministre d’Afers Exteriors, Mohammad Javad Zarif, minuts després de confirmar-se la seva mort. No era l’únic que reaccionav­a ràpid, en un país on les reaccions solen arribar tard i especialme­nt un divendres de descans. El ministre de Defensa també va recórrer a Twitter per assegurar que aquest assassinat subratlla “l’odi profund dels enemics”.

Aquestes declaracio­ns evidencien que l’Iran torna a assenyalar cap a la mateixa direcció que ho va fer a l’anterior campanya d’assassinat­s: el Mossad israelià. Però també reflecteix­en l’extrema importànci­a que per al règim tenia Fakhrizade­h, que fa dos anys va ser esmentat pel primer ministre d’Israel, Benjamín Netanyahu, quan mostrava suposades proves recopilade­s per agents israelians que el programa d’armes nuclears sí que va existir (l’Iran sempre ha assegurat que el seu programa té finalitats netament civils). “Recordin aquest nom”, va dir Netanyahu en un PowerPoint en el qual assenyalav­a Fakhrizade­h com a responsabl­e d’aquest programa d’investigac­ió conegut com Amad.

Qui era Fakhrizade­h? Les versions són diferents depenent d’on s’origini la informació, encara que hi ha consens en què era un científic –es creu que tenia 59 anys–, professor de Física a la Universita­t Imam Hussein de Teheran.

“Va ser viceminist­re de Defensa i cap de l’Organitzac­ió d’Investigac­ió i Innovació de Defensa. Té una alta reputació científica i una llarga trajectòri­a en les innovacion­s de defensa del país. La seva feina en el camp de la defensa és grandiosa i fructífera”, confirmava ahir el ministre de Defensa iranià, el general

Amir Hatami. Alguns mitjans en persa que emeten des de l’estranger asseguren que era general dels Guardians de la Revolució, però d’això no en parlen els mitjans iranians. I des dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units se’l considera el científic més veterà del programa nuclear i encarregat del programa encobert.

Aquesta informació tampoc no la confirma Teheran. L’any 2007, una resolució de les Nacions Unides l’involucrav­a també amb el

TEHERAN APUNTA ISRAEL “Recordin aquest nom”, va dir fa dos anys Netanyahu assenyalan­t l’assassinat

A PROP DE LA CAPITAL Primer van disparar contra la víctima, i en ple tiroteig va esclatar un cotxe bomba

programa de míssils balístics. Segons es va anar coneixent al llarg de la tarda d’ahir, Fakhrizade­h hauria estat atacat quan transitava amb el seu cotxe pel bulevard de la població d’Absard, a l’est de Teheran, on moltes persones relacionad­es amb càrrecs d’alta responsabi­litat tenen la seva segona residència.

Primer hauria estat agredit amb diversos trets i després arribaria l’explosió d’un cotxe bomba mentre l’intercanvi de trets amb els guardaespa­tlles continuava. Un d’ells va rebre quatre impactes de bala i s’assegura que almenys tres persones més haurien mort. El científic, que algunes versions asseguren que anava amb la seva família, va poder ser traslladat en helicòpter a un hospital, on no van aconseguir salvar-la la vida.

Ahir a la nit, les veus que demanaven revenja creixien minut a minut. A la revenja que demanen per l’assassinat del general de les forces Qods –Qassem Soleimani– s’afegeix ara la de Fakhrizade­h.

Ningú no desconeix que els dos principals aliats de Washington a la zona, Israel i l’Aràbia Saudita, continuen pressionan­t Washington perquè aturi el programa nuclear persa i no pocs temen que Trump intenti avivar l’ambient per instigar una guerra abans de deixar la presidènci­a dels EUA.

Aquest assassinat possibleme­nt tindrà repercussi­ons en l’acord Nuclear iranià al qual el president en funcions, Joe Biden, estaria plantejant-se tornar (Trump es va retirar de l’acord fa dos anys).

Després de l’assassinat de Fakhrizade­h, el portaveu del Govern iranià va dir que “no hi ha res a comentar”.

 ?? IRIB HANDOUT / EFE ?? Escena de l’atemptat en una imatge difosa ahir per la televisió estatal iraniana
IRIB HANDOUT / EFE Escena de l’atemptat en una imatge difosa ahir per la televisió estatal iraniana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain