La Vanguardia (Català)

Trump assumeix a poc a poc el seu fracàs i no descarta anar a la jura

El president dels EUA aclareix que deixarà la Casa Blanca

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Se n’anirà. “Per descomptat” que se n’anirà de la Casa Blanca si el Col·legi Electoral confirma la victòria de Joe Biden el 14 de desembre. “I vosaltres sabeu que així serà”, va contestar entre ofès i amb cara llarga Donald Trump aquest dijous, el primer dia des de les eleccions del 3 de novembre en què va acceptar respondre a les preguntes de la premsa.

Al seu darrere, el 45è president dels Estats Units deixarà una rastellera sense precedents d’insídies sobre la netedat dels comicis que podria minar seriosamen­t la confiança dels ciutadans en el sistema electoral però que té com a finalitat fer més acceptable la seva derrota davant d’ell mateix i els seus votants, provar de deslegitim­ar el seu successor i aplanar el camí per, potser, tornar a llançar-se a la cursa per la Casa Blanca d’aquí quatre anys. O almenys, per a desesperac­ió dels republican­s que aspiren a la nominació, alimentar aquestes expectativ­es i reafirmar el seu control sobre el partit.

Els mitjans de comunicaci­ó dels Estats Units, inclosos alguns fins fa poc aliats com Fox News, s’han negat a seguir-li el joc però Trump, una criatura de la televisió, sap com atreure l’atenció i la tarda de la festivitat d’Acció de Gràcies es va guanyar tots els titulars. Pel que va dir i pel que va deixar en l’aire quan li van preguntar si pensava assistir a la presa de possessió de Biden com a president el 20 de gener al migdia.

“Sé quina és la resposta a aquesta pregunta però no vull dir-la encara”, va replicar Trump recolzat damunt d’una taula desproporc­ionadament petita i baixa des d’on havia parlat per videoconfe­rència amb les tropes dels Estats Units a l’Afganistan. Alguns opinen que no hi assistirà. El paper de perdedor ha aterrit durant tota la seva vida a Trump. D’altres pensen que sí que ho farà, però per robar protagonis­me a Biden. “Serà molt difícil concedir la derrota”, va dir, adduint que “hi ha hagut un frau massiu”.

No hi ha indici d’aquesta asseveraci­ó (els tribunals han rebutjat quasi tots els recursos presentats pels seus advocats allà on al·legaven irregulari­tats, ni tan sols frau). “No em parli així, soc el president dels EUA! Mai de la vida no parli així a un president”, va respondre Trump a un periodista que va intentar preguntar-li per això.

“Semblem un país del tercer món”, va insistir el president en al·lusió no a la seva negativa a admetre que va perdre les eleccions sinó que segons el seu parer estiguessi­n “manipulade­s al 100%. Els atacs no es dirigeixen tot i això als demòcrates sinó al seu propi partit, que s’ha negat a participar en el seu pla perquè traïssin el vot popular, d’aquí els seus insults als càrrecs republican­s que han certificat la victòria de Biden en els seus respectius estats. “És l’enemic del poble”, va arribar a dir del secretari d’Estat de Geòrgia, Brad Raffensper­ger, número dos del govern de l’estat meridional i màxima autoritat electoral. Per a decepció de Trump, el recompte de vots ordenat per Raffensper­ger no va canviar el resultat: per uns 13.000 vots de diferència, per primera vegada des del 1996, Geòrgia va votar a favor del candidat presidenci­al demòcrata.

El president Trump ni ha pronunciat el tradiciona­l discurs que el perdedor fa després de coneixe’s els resultats ni ha trucat a Biden per felicitar-lo per la victòria. Ningú a hores d’ara no espera que ho faci però, a poc a poc, aquesta setmana la realitat comença a obrir-se camí a la Casa Blanca.

La humiliant derrota judicial registrada a Pennsilvàn­ia diumenge passat –la sentència incloïa dures recriminac­ions als advocats del president per la falta de base de les seves denúncies– va fer que més senadors republican­s pressiones­sinr el president perquè deixés de bloquejar la transició presidenci­al i aquest dilluns el govern federal va confirmar que Biden és l’“aparent guanyador” de les eleccions.

Segons els resultats provisiona­ls, el demòcrata ha aconseguit 306 vots del col·legi electoral i 80,2 milions de vots, davant els 232 del republicà, a qui van votar 73,9 milions de persones, gairebé 12 milions més que el 2016. La constataci­ó de la seva victòria per part del Govern, un tràmit administra­tiu al qual mai abans s’havia fent tanta atenció, permet al futur president tenir accés a sessions informativ­es, informació confidenci­al del Govern i diners per contractar personal.

En plena pandèmia, amb l’economia tremolant, la tardança a llançar el procés de transició inquietava tant els demòcrates com els republican­s. Es recorda aquests dies per exemple que, d’acord amb un informe oficial, un dels factors que va permetre no detectar a temps els preparatiu­s dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 va ser precisamen­t que es va retardar el començamen­t del relleu presidenci­al a causa del recompte de Florida en les eleccions del 2000. A partir de dilluns, el president electe començarà a rebre els mateixos briefings diaris dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units que Trump.

El mandatari carrega contra el seu partit i titlla d’“enemic del poble” el responsabl­e electoral de Geòrgia

 ?? EP ?? Trump es va encarar a un periodista que li va preguntar sobre les acusacions de frau
EP Trump es va encarar a un periodista que li va preguntar sobre les acusacions de frau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain