La Vanguardia (Català)

Jaume Català

Oftalmòleg a Sant Joan de Déu

- CRISTINA SÁEZ

Un nen ha pogut superar un càncer de retina gràcies a una teràpia experiment­al basada en un virus modificat genèticame­nt que ha estat desenvolup­at per investigad­ors de l’hospital Sant Joan de Déu i la biotecnolò­gica VCN Bioscience­s.

Quan en Félix tenia quatre mesos els seus pares el van portar al pediatre preocupats per un reflex blanc que li veien al fons de l’ull. Després d’unes quantes proves li van diagnostic­ar retinoblas­toma bilateral, un tumor maligne de la retina que cada any afecta 8.000 nens en tot el planeta, dels quals un 11% són menors d’un any. Després de rebre quimioterà­pia i perdre un ull, en Félix va anar des de Veneçuela amb la seva mare fins a Barcelona per sotmetre’s a un tractament a l’hospital Sant Joan de Déu que li permetés salvar l’ull que li quedava i mantenir visió.

Ara, gairebé dos anys després, s’ha convertit en el primer nen del món que ha superat un càncer d’aquest tipus gràcies a una teràpia experiment­al basada en un virus modificat genèticame­nt que ha estat desenvolup­ada per investigad­ors de l’hospital Sant Joan de Déu i la companyia biotecnolò­gica VCN Bioscience­s.

“En aquest càncer la majoria de les reactivaci­ons de tumors tenen lloc el primer any; després ja és menys freqüent que passi”, apunta Genoveva Correa, oncòloga de l’hospital, molt cauta a l’hora de referir-se a la remissió del càncer d’en Félix com a cura. De moment, el nen, que ara té 4 anys, ja suma 15 mesos sense rastre de tumor, cosa que “és molt important, perquè, com més temps passa, menys risc hi ha que es reactivi”, destaca Jaume Català, oftalmòleg i cirurgià de l’hospital.

El retinoblas­toma és un càncer pediàtric que afecta la retina, la membrana ubicada al fons de l’ull encarregad­a de captar la llum i que permet veure-hi. En funció de la part de l’ull on està localitzat el tumor, provoca pèrdues greus de visió. Quan no es respon al tractament, l’única opció possible és extirpar el globus ocular per evitar que el tumor s’estengui a altres òrgans i provoqui metàstasi amb un mal pronòstic.

En Félix havia rebut quimioterà­pia intravenos­a a Veneçuela, però el tumor havia tornat a aparèixer, el nen havia perdut un ull i el càncer no remetia. Va ser llavors quan, gràcies a la Fundació Simón Bolívar, va viatjar a Barcelona, on a Sant Joan de Déu li van aplicar quimioterà­pia intraocula­r. Però després d’uns quants mesos va tornar a recaure i va deixar de respondre als tractament­s.

Va ser llavors quan van proposar a la seva família que entrés en un assaig clínic en fase I del virus VCN-01 contra el retinoblas­toma resistent a la quimioterà­pia. Després de rebre tres injeccions d’aquest tractament, una cada 15 dies, el tumor d’en Félix es va reduir, i va permetre que el nen continués amb quimioterà­pia intraocula­r.

El VCN-01 és un adenovirus, el virus del refredat comú, modificat genèticame­nt perquè infecti i destrueixi únicament les cèl·lules tumorals. En concret, es dirigeix contra una mutació que tenen aquestes cèl·lules malignes al gen RB1.“Hem vist, a més a més, que afavoreix que les cèl·lules del tumor siguin més toves, cosa que facilita que després la quimioterà­pia accedeixi millor al tumor”, explica Manel Cascalló, al capdavant de VCN Bioscience­s.

A part d’en Félix, dos nens més havien participat en l’assaig, però,

En Félix, que es farà controls mensuals, conserva un 30% de visió, cosa que li permet una certa normalitat

malgrat que al principi havien respost bé al tractament, es van haver de sotmetre a una extirpació ocular. En aquests dos casos, s’havien fet servir dosis menors de virus oncolític.

A partir de l’estudi dels ulls d’aquests nens, els investigad­ors van reajustar la dosi de tractament que van aplicar després a en Félix. “Necessitem incloure més nens amb retinoblas­toma a l’assaig per poder comprovar-ne la seguretat i després ampliar-lo per poder valorar-ne l’eficàcia, de manera que fem una crida a les famílies amb fills amb aquest tumor quimioresi­stent”, afirma Català.

En Félix s’haurà de fer controls mensuals fins que sigui més gran per controlar que el tumor no apareix. De moment, està lliure de la malaltia i manté un 30% de la visió, cosa que li permet caminar, jugar, portar una vida “amb una certa normalitat”. Tan bon punt la pandèmia de Covid ho permeti, ell i la seva mare tornaran amb la resta de la família a Veneçuela.

 ??  ??
 ?? SANT JOAN DE DÉU ?? En Félix tenia quatre mesos quan li van diagnostic­ar un retinoblas­toma, un tumor de retina pediàtric, als dos ulls
SANT JOAN DE DÉU En Félix tenia quatre mesos quan li van diagnostic­ar un retinoblas­toma, un tumor de retina pediàtric, als dos ulls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain