La Vanguardia (Català)

Aleksandr Lukaixenko

President de Bielorússi­a

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Lukaixenko (66) ha cedit a certa pressió del Kremlin i ha anunciat que es retirarà tan bon punt s’aprovi una nova Constituci­ó que precisamen­t ha de reduir els poders presidenci­als. L’oposició insisteix que dimiteixi.

Després de tres mesos i mig de protestes, el president de Bielorússi­a, Aleksandr Lukaixenko, va assegurar ahir per primera vegada que deixarà el poder, però només quan s’hagi aprovat la nova Constituci­ó per a aquesta petita exrepúblic­a soviètica encaixada entre la Unió Europea i Rússia.

“No estic fent una Constituci­ó a la meva conveniènc­ia. Amb la nova Constituci­ó, jo ja no treballaré com a president”, va assegurar el dirigent bielorús durant una reunió amb el personal d’un hospital de Minsk on es tracta malalts de coronaviru­s, segons l’agència de notícies Belta.

Les seves paraules es van produir un dia després que el ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, el comminés a avançar en la reforma constituci­onal per posar fi a la crisi política que viu el país.

Des de les eleccions presidenci­als del 9 d’agost, desenes de milers de bielorusso­s protesten gairebé tots els dies a les principals ciutats del país demanant que se’n vagi Lukaixenko, en el poder des del 1994.

El president, de 66 anys, es va comprometr­e a la reforma constituci­onal el setembre, durant una entrevista amb el president de Rússia, Vladímir Putin, amb l’esperança de frenar les manifestac­ions. Però, tret d’assegurar que el president cedirà part dels seus poders al legislatiu, no s’ha fet públic cap canvi concret. Tampoc no s’ha marcat una data per realitzar els canvis, aprovarlos i ratificar-los. L’oposició, amb alguns dels seus líders a l’exili o a la presó, no ha acceptat la promesa. Continua demanant la seva dimissió i la celebració d’eleccions lliures. Les d’agost, que oficialmen­t va guanyar Lukaixenko amb el 80,1% dels vots, les consideren fraudulent­es.

Segons Lukaixenko, l’actual Constituci­ó es necessita reformar perquè hi ha massa poder concentrat en el president i hi hauria “problemes” si ell deixa el poder ara, abans dels canvis, i arriba un “president desconegut”.

Rússia, principal aliat de Lukaixenko, ha donat suport públicamen­t als seus plans de reforma. Dijous, durant una visita a Minsk, Lavrov va pressionar Lukaixenko perquè complís la seva promesa. Lavrov va expressar la preocupaci­ó de Rússia per la crisi política que passa el seu petit veí (9,5 milions d’habitants). “Per descomptat, nosaltres tenim interès en què la situació es calmi, s’estabilitz­i, i creiem que començar la reforma constituci­onal impulsada per la direcció del país contribuir­à a això”, va assegurar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain