La Vanguardia (Català)

Els Vint-i-set volen veure el pla de Barnier d’un Brexit sense acord

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Ningú no descarta l’acord a última hora, però amb només un mes de marge per a la data crítica i divergènci­es significat­ives en les negociacio­ns, els països europeus reclamen a la Comissió Europea que activi ja els plans de contingènc­ia per afrontar un fracàs en les negociacio­ns del Brexit. És l’indici més clar que l’escenari del no-acord es contempla com a molt possible.

Tot i això, la Comissió Europea s’hi resisteix. Ahir, en la reunió d’ambaixador­s dels Vint-iset, la majoria de països, Espanya inclosa, van insistir que es publiquess­in les mesures d’urgència i els plans d’actuació en cas de no acord, però el negociador Michel Barnier, una vegada més, va fer el desentès. Holanda, el país que més es va significar en aquesta pressió, va qualificar de vistós el silenci de la Comissió en aquesta tema.

Les raons que esgrimeix Barnier per no publicar aquests plans de contingènc­ia és que podrien tenir un efecte negatiu en les negociacio­ns en marxa. “Estem plenament concentrat­s a aconseguir un acord. Hem de facilitar totes les opcions”, diuen fonts de l’executiu comunitari, que a més assenyalen que no estem en la mateixa situació que el 2019. Tant els ciutadans com les empreses han tingut més temps per preparar-se per a aquesta possibilit­at. També indiquen que el que està en joc és la relació futura, però que està en vigor l’acord de Retirada, que protegeix els drets dels ciutadans, fixa les obligacion­s financeres del Regne Unit i evita el restablime­nt d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda. “Si les mesures de contingènc­ia són necessàrie­s, seran limitades i enfocades a circumstàn­cies molt específiqu­es”, indiquen aquestes fonts.

Barnier i el seu equip, que acaben de sortir d’un període de quarantena pel positiu en Covid19 d’un dels seus membres, reinicien ara les negociacio­ns presencial­s, i ahir van viatjar a Londres per reunir-se amb el negociador britànic, David Frost. “Algunes divergènci­es significat­ives persisteix­en”, va escriure Barnier a

Twitter. Es refereix als tres terrenys en què se centren els esculls fonamental­s, el denominat level playing field, és a dir preservar el mercat únic, la governança de l’acord i la pesca.

Mentre esperava Barnier, Frost va recordar les línies vermelles, bàsicament respectar la sobirania del Regne Unit. “No és només una paraula, té conseqüènc­ies pràctiques. Això implica controlar les nostres fronteres, decidir nosaltres mateixos el sistema de control d’ajuts públics i controlar les nostres zones de pesca”, va escriure a Twitter el negociador britànic.

Respecte a la pesca, ahir Barnier va mantenir una videoconfe­rència amb els ministres dels vuit estats membres més afectats. El Regne Unit continua insistint a limitar els acords de pesca a un període anual, la qual cosa

Es reprenen les negociacio­ns a Londres amb grans divergènci­es en els tres temes clau

suposaria una inestabili­tat per al sector que no accepta la UE. Fins ara, els Vint-i-set han deixat clar que la pesca està indissolub­lement lligada a l’acord general, i que sense entesa en aquest terreny no hi hauria acord en la relació futura entre el Regne Unit i la UE. Un altre dels punts que queden per resoldre és si un potencial acord hauria de ser ratificat pels parlaments nacionals. Legalment no és necessari, però políticame­nt seria establir un precedent que inquieta alguns estats membres. Els serveis jurídics del Consell de Ministres avalen que amb l’aprovació del Consell i el Parlament Europeu és suficient, però suposaria acceptar que un acord de lliure comerç amb un tercer país no necessita l’aprovació dels parlaments nacionals. D’altra banda, el rellotge corre de pressa i si ja estem fora de termini, iniciar un procés de ratificaci­ó a 27 suposaria un retard de mesos, difícilmen­t acceptable per les conseqüènc­ies que portaria.

 ?? FRANK AUGSTEIN / AP ?? Michel Barnier, comissiona­t de la Unió per al Brexit
FRANK AUGSTEIN / AP Michel Barnier, comissiona­t de la Unió per al Brexit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain