La Vanguardia (Català)

Macron diu que està “commociona­t” per la brutalitat i el racisme policials

La pallissa rebuda per un home negre posa en un compromís el Govern francès

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

L’Elisi va fer saber ahir que Emmanuel Macron es va sentir “molt commociona­t” després de veure les imatges de la brutal pallissa que quatre policies van clavar a Michel Zecler, un home negre, productor en un estudi de música, dissabte passat a París.

El president francès va instar el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, a prendre mesures severes contra els agents implicats. Els fets, que van ser gravats casualment per una càmera de vídeo i després per un veí, van ser revelats primer pel web Loopsider i recollits després per tots els mitjans. Suposen un dany greu a la imatge de la policia francesa, implicada amb massa freqüència en successos similars, i constituei­xen un incòmode problema polític per al Govern.

Els quatre policies protagonis­tes del violent arrest, que ja han estat apartats del servei, estaven prestant declaració ahir. Però aquest procedimen­t no ha calmat els ànims ni dilueix l’escàndol.

L’incident es va produir dissabte passat a la nit al districte XVII de la capital. Com sol passar, les versions no són coincident­s. Segons Zecler, la policia va anar contra ell sense cap justificac­ió. Els agents, que circulaven en un vehicle, asseguren que Zecler els mirava amb insistènci­a, que no portava la preceptiva màscara i que emetia una forta fetor a matèria estupefaen­t.

El productor es va ficar ràpid al seu estudi i els policies el van seguir. Va ser llavors quan es va produir l’agressió, en un espai molt estret. A Zecler li van ploure cops de puny, cops de porra i puntades de peu, mentre demanava auxili. “Brut negre!”, li cridaven els policipitj­or es, segons la víctima. Els joves músics que eren a l’estudi van aparèixer a escena, desconcert­ats per la baralla. Posteriorm­ent l’acció va transcórre­r al carrer. Van arribar reforços policials. Zecler va rebre més cops i va intentar refugiar-se un altre cop dins de l’edifici. La policia va arribar a llançar una granada lacrimògen­a dins del local, amb el risc que això comporta.

Segons els agents, Zecler, un home de 41 anys, alt i de complexió forta, els va intentar arrabassar la porra i l’arma reglamentà­ria, extrem que l’interessat nega. Finalment se’l van emportar detingut a la comissaria. Dos dies després va ser posat en llibertat sense càrrecs. Zecler va obtenir la baixa laboral durant sis dies pels múltiples hematomes a la cara, ferides al cap, a un braç i a les mans.

Aquest nou episodi de violència policial no hauria pogut arribar en moment per al Govern. Està en tràmit parlamenta­ri una llei “sobre seguretat global” que inclou un polèmic article, el 24, que prohibeix i fa punible registrar imatges d’actuacions policials si aquestes es realitzen amb mala intenció. És evident que la premsa i la televisió sí que poden fer-ho, en virtut de la llibertat d’informació, però el text és prou ambigu com perquè hi hagi riscos, per exemple en cas de mitjans digitals especialit­zats en la denúncia i per a ciutadans particular­s que van a una manifestac­ió i, amb el seu telèfon mòbil, graven la policia per tenir proves si es produeixen abusos.

Les reaccions polítiques a l’agressió del productor musical van ser múltiples. El ministre de Justícia, Éric Dupont-Moretti, cèlebre advocat penalista, es va declarar “escandalit­zat per aquestes imatges” però va advertir de no generalitz­ar

“Brut negre!”, cridaven els agents al productor musical mentre li clavaven cops de puny i puntades de peu

ni posar tots els policies al mateix sac.

“No és cert que la República tingui un problema amb les violències policials, però cada violència policial és un problema per a la República”, va afirmar el ministre. El primer ministre, Jean Castex, va irritar els parlamenta­ris de la República en Marxa (LREM), el moviment fundat per Macron per arribar a l’Elisi, que ja van aprovar a contracor la llei de seguretat, fa pocs dies, en la primera votació en l’Assemblea Nacional.

Davant els nous abusos policials, Castex es va veure forçat a anunciar que una comissió d’experts revisaria el polèmic article 24 amb vista a introduir eventuals correccion­s quan es discuteixi al Senat. Els diputats de LREM van reaccionar malament, ja que es van sentir manipulats i humiliats. Castex va haver de rectificar i prometre que serà el Parlament, sobirà, qui tindrà l’última paraula.

Les tensions internes dins de LREM no són un problema menor. La majoria presidenci­al ha patit desenes de desercions en els últims anys de diputats decebuts amb la política que es duu a terme. Això és una hipoteca de cara a la reelecció de Macron, a la primavera del 2022. El president pot obtenir un segon mandat, però potser d’una manera molt més ajustada que el 2017, la qual cosa reduiria la seva autoritat política.

 ?? GS GROUP / AFP ?? Moment en què Michel Zecler rep la pallissa de la policia al seu estudi de música
GS GROUP / AFP Moment en què Michel Zecler rep la pallissa de la policia al seu estudi de música

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain