La Vanguardia (Català)

Sturgeon vol un altre referèndum d’independèn­cia a Escòcia el 2021

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, s’ha pronunciat amb més claredat que mai sobre els seus plans per a la celebració d’un segon referèndum d’independèn­cia: “La idea és que es dugui a terme en la primera part de la pròxima legislatur­a, la qual cosa podria significar a finals de l’any que ve”.

Per això s’hauran de complir dues condicions prèvies. La primera és que l’SNP que ella lidera (Partit Nacional Escocès) guanyi per àmplia majoria les eleccions autonòmiqu­es del mes de maig, una cosa que suggereixe­n les enquestes, i que no sembla forassenya­t atès l’estat catatònic en què es troben les tres formacions unionistes, el Labour, els conservado­rs i els liberals demòcrates. La segona és que Boris Johnson transferei­xi a Edimburg els poders per organitzar la consulta, com va fer Cameron. Encara que la posició oficial de Londres, reiterada ahir pel ministre per a Afers d’Escòcia Alister Jack, és que el referèndum de fa sis anys “va deixar l’assumpte conclòs per a diverses generacion­s”, les últimes catorze enquestes atorguen una majoria als independen­tistes d’entre un i vuit punts. I un triomf clar de l’SNP en les autonòmiqu­es es traduiria en una enorme pressió política per a la convocatòr­ia de la consulta que potser Johnson no podria resistir.

Així ho han admès tant l’actual líder tory a Escòcia, Douglas Ross, com la predecesso­ra, Ruth Davidson, qui en declaracio­ns per separat han dit que “l’única manera d’impedir que hi hagi un altre referèndum és votant al maig els conservado­rs”.

La clara victòria de l’SNP en els comicis del 2011 per al Parlament de Holyrood va portar David Cameron a atorgar als escocesos el dret de decidir el seu futur, i nombrosos analistes estimen que en aquesta ocasió podria passar el mateix. Johnson s’ha adonat de la dimensió del problema tan sols últimament, i es disposa a emprendre una campanya per seduir els escocesos de la conveniènc­ia de continuar a la Unió amb arguments econòmics, com projectes d’infraestru­ctures i recordar-los el fet que el Tresor britànic està subvencion­ant des del començamen­t de la pandèmia, les empreses que es troben en conflictes (paga fins al vuitanta per cent dels salaris dels seus empleats).

D’aquí a maig Londres repetirà que una Escòcia independen­t no tindria moneda pròpia, crèdit als mercats de deute i el suport de la UE, i necessitar­ia un programa massiu d’austeritat per sobreviure. El que passa és que es tracta d’arguments vells, ja utilitzats el 2014.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain