La Vanguardia (Català)

La violència es dispara al Brasil davant la segona volta de les municipals

- BRASÍLIA

Els brasilers estan cridats a les urnes aquest diumenge en 57 ciutats per a la segona volta d’unes eleccions municipals que s’estan desenvolup­ant enmig d’una onada de violència.

En els dos mesos de campanya abans de la primera volta del passat 15 de novembre hi ha hagut 200 assassinat­s, intents d’assassinat o agressions a candidats, segons l’autoritat electoral. En comparació, en els primers vuit mesos de l’any hi va haver 63 casos de violència política, i només 46 a les últimes municipals del 2016.

La violència sempre ha estat present en la política brasilera, especialme­nt als estats més pobres del nord i nord-est del país, on els poderosos terratinen­ts de vegades recorren a assassins a sou per saldar disputes polítiques. La violència ha arribat fins i tot al Congrés, a Brasília. El 1963, el senador Arnon de Mello, de l’estat d’Alagoas, va desenfunda­r una pistola a la Cambra durant una baralla amb un adversari, però va errar el tret i va matar un altre senador. I el 1993, el governador de l’estat de Paraiba Ronaldo Cunha Lima va matar el seu antecessor en el càrrec per acusar el seu fill de corrupció.

En els últims anys la violència s’ha estès en un Brasil més polaritzat i amb més armes, i on les organitzac­ions criminals consoliden el seu poder a ciutats com Rio de Janeiro, denuncien els experts. El risc de violència sempre és més gran en la política local, on molts crims queden impunes, adverteix Felipe Borba, expert en violència electoral de la Universita­t Federal de Rio.

El professor assenyala dos assassinat­s comesos el mateix dia. El 24 de setembre, tres dies abans que arrenqués la campanya, un candidat a l’estat de Minas Gerais, Cassio Remis, del Partit Socialdemò­crata Brasiler, va ser assassinat amb cinc trets. El mateix dia, a l’estat de Pernambuco, era assassinat Valter do Conselho, del partit Demòcrates (centredret­a).

La violència afecta tots els partits, de la dreta a l’esquerra. Quatre dies abans de la votació del 15 de novembre, al suburbi de Nova Iguaçu de Rio de Janeiro, el candidat local de Demòcrates, Domingo Cabral, va ser assassinat en un bar. El dia abans, Mauro da Rocha, del Partit de Treballado­rs Cristians, va ser assassinat a la mateixa zona.

La violència va seguir fins i tot després de la votació. Edmar Santana, del partit dretà Patriota, que acabava de ser elegit a Sumaré, ciutat de l’estat de São Paulo, va morir cosit a trets per un atacant amb moto.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain