La Vanguardia (Català)

El timoner del ‘Titanic’ de la Casa Blanca

ALEJANDRO MAYORKAS Fondista de vocació, pot ser el primer llatí i immigrant al capdavant del Departamen­t de Seguretat Nacional, que és on es fa una tria dels estrangers

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El Departamen­t de Seguretat Nacional (DHS) se’l compara amb el Titanic. Els icebergs li surten per terra, mar, aire i el ciberespai.

Alejandro –Ali– Mayorkas, nascut a l’Havana fa 61 anys, és l’elegit per Joe Biden per portar el timó del DHS.

El primer immigrant i també el primer llatí en aquest càrrec. “Aquesta és una de les ocupacions més dures del govern”, va dir Biden al presentar Mayorkas. “El secretari del DHS ens ha de mantenir segurs de les amenaces de l’interior i de l’estranger. I la seva tasca juga un paper crític en la reparació del nostre fracturat sistema d’immigració”, va afegir.

La seva tasca consisteix a dirigir una empresa gegantina, fundada en resposta als atacs de l’11-S del 2001, que compta amb 240.000 empleats i un treball que inclou des de la lluita contra el terrorisme –físic o cibernètic–, la gestió de la immigració –legal i il·legal–, fins a l’assistènci­a en desastres naturals o la protecció davant les pandèmies. Però el primer bloc de gel que hauran d’esquivar Mayorkas i el seu vaixell, si aconseguei­x la confirmaci­ó al Capitoli, no és altre que arreglar el desgavell de l’actual administra­ció.

A favor seu compta l’afició per l’esport: la resistènci­a del corredor de fons, la tenacitat del tennista i l’explosió d’energia que suposa la pràctica de l’esquaix.

Sota el mandat de Donald

A Mayorkas se li atribueix el programa dels ‘somiadors’ i el primer pas per al desglaç amb Cuba

Trump, el DHS ha tingut cinc líders, només dos aprovats pel Senat. Més enllà de la raó fonamental de la seva creació –el contraterr­orisme–, el departamen­t s’ha convertit en un instrument de política domèstica, entre la construcci­ó del mur a la frontera amb Mèxic, símbol de la xenofòbia i el racisme, i l’ús de tota la seva capacitat executiva per desplegar una àmplia repressió contra els forasters.

El resultat més eloqüent d’aquestes pràctiques inhumanes va consistir en la separació de pares i fills si entraven indocument­ats el país. Encara hi ha més de 650 menors en parador desconegut. La designació de Mayorkas s’interpreta com un gir radical a la recerca de credibilit­at. No es tracta només de canviar el pianista del Titanic, sinó tota l’orquestra. Menys metall i més vents, menys repressió i més entesa.

A aquest nou encarregat de la batuta se’l veu com un experiment­at veterà. A l’època Obama ja va ocupar responsabi­litats al DHS. Va exercir de director de l’Oficina de Ciutadania i Serveis d’Immigració, del 2009 al 2013. Allà va dissenyar l’estratègia del DACA, el programa per protegir de la deportació els somiadors, els 700.000 que van arribar al país de manera il·legal quan eren nens, un procés de regulació que Trump ha provat de liquidar.

Després va ascendir com a número dos del DHS, fins a l’any 2016, temps en què va comandar la resposta als brots de virus com el zika i l’ebola, una qüestió rellevant en l’era de la Covid.

En contra seu s’ha d’esmentar un informe de l’inspector general del DHS, que el va investigar després de ser nominat com a sotssecret­ari del departamen­t. La investigac­ió buscava la seva possible influència a l’hora de beneficiar amb visats empleats que anaven a treballar per a donants dels demòcrates. Encara que no es va trobar que Mayorkas hagués incomplert la llei, el cas el van utilitzar els republican­s contra ell, sense èxit, i no es descarta que ara el desempolse­guin una altra vegada.

Els grups de defensa dels immigrants van mostrar el seu suport incondicio­nal al nominat.

Els Mayorkas tenen arrels en la fugida com tants refugiats o immigrants que ho deixen tot, en general poc, i s’endinsen en el trànsit d’assolir la terra de les oportunita­ts, simbolitza­da en aquest cas en el somni americà. La família del seu pare, jueu sefardita, va emigrar de Turquia i Polònia a començamen­ts del segle XX. La seva mare, jueva romanesa que va morir el 1997 als 66 anys, va escapar-se a Cuba des de la França ocupada pels nazis. De la seva ciutat natal i d’aquella dècada, Ali Mayorkas, avui casat i pare de tres filles, només guarda els records d’un nebulós rodet de fotografie­s. Quan va triomfar el 1959 la revolució, Charles Mayorkas, el pare, va propiciar que la dona i els dos fills –ell era un nadó de sis mesos el 1960– busquessin acollida als Estats Units. Després d’abandonar casa i empresa, Charles s’hi va sumar més tard. Van passar per Florida, però es van mudar a Los Angeles, on van establir la llar.

“El meu pare i la meva mare em van portar a aquest país per escapar del comunisme. Van apreciar la nostra democràcia i estaven profundame­nt orgullosos d’haver-se convertit en ciutadans dels Estats Units”, va afirmar Mayorkas.

Després de llicenciar-se en Dret i de ser fiscal auxiliar a Califòrnia per als delictes de coll blanc, es va convertir en el fiscal general més jove de l’estat.

El seu pare va morir el 2012, sense tornar a l’Havana. El seu fill va fer realitat aquest anhel el 2015. Mayorkas va ser un dels enviats d’Obama per normalitza­r relacions amb Cuba, que després Trump ha dinamitat. Malgrat els icebergs, el Titanic tornarà a navegar al mar de la diplomàcia.

 ?? ROBERTO MOREJÓN / EFE ?? Alejandro Mayorkas al centre històric de l’Havana, en una fotografia del 2015
ROBERTO MOREJÓN / EFE Alejandro Mayorkas al centre històric de l’Havana, en una fotografia del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain