La Vanguardia (Català)

El PP trasllada la recepta de Madrid per fer campanya a Catalunya

Ayuso diu a Barcelona que la seva comunitat “és un paradís no fiscal, de llibertat”

- SILVIA HINOJOSA SARA SANS

El PP ha arrencat amb impuls la precampany­a de les eleccions al Parlament, amb l’objectiu de remuntar el pèssim resultat del desembre del 2017, i amb la certesa que només podrà ampliar la representa­ció a Espanya si millora a Catalunya. I l’economia serà un dels eixos de l’argumentar­i del partit, en concret la baixada d’impostos, com a rèplica a la proposta d’harmonitza­ció fiscal que vol impulsar la Moncloa –després del seu acord amb ERC– sobre alguns tributs, com el de patrimoni, que a Madrid està bonificat.

“Allà on governi el PP continuare­m abaixant els impostos”, va anunciar ahir Pablo Casado a Tarragona, el quart divendres consecutiu del líder popular amb agenda catalana. Gairebé simultània­ment, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, defensava a Barcelona el model fiscal del seu govern, que es manté en la línia dels anteriors executius del PP. “Han dit que Madrid fa dúmping fiscal i que és un paradís, i en això els dono part de raó: Madrid és un paradís, però de llibertat i de respecte als ciutadans”, va subratllar.

La baixada d’impostos de Madrid no és vista de bon grat per altres barons del PP, perquè els seus territoris no tenen les caracterís­tiques de Madrid per permetre’s abaixar el tram fiscal autonòmic, però Casado ha ordenat fer pinya amb Ayuso en aquesta qüestió. És més, els populars faran bandera del model tributari de Madrid per a Catalunya.

El líder del PP ho va deixar clar ahir a Tarragona, al costat del líder del partit a Catalunya i candidat, Alejandro Fernández. Durant la seva visita al Banc d’Aliments de Reus, Casado va defensar que la Comunitat de Madrid “no és un paradís fiscal, però sí que hi ha un model alternatiu a l’infern fiscal en què els independen­tistes han convertit Catalunya,

un infern que Sánchez vol estendre a tot Espanya a canvi de suports al pressupost”.

En aquest sentit, va assegurar que a Catalunya hi ha massa impostos i va anunciar que el PP inclourà al seu programa electoral una rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF a Catalunya i la supressió o bonificaci­ó immediata dels impostos de donacions, successió i patrimoni. El PP, va dir, vol abaixar tributs, i, si hi ha una proposta en aquest sentit al Parlament, hi donarà suport.

Segons Casado, “l’harmonitza­ció fiscal és il·legal i inconstitu­cional a Espanya”, i va denunciar que el PSOE o partits independen­tistes

COMPROMÍS ELECTORAL El programa popular portarà una rebaixa de l’IRPF i la supressió de l’impost de patrimoni

LA CRÍTICA Casado afirma que “hi ha un model alternatiu a l’infern fiscal dels independen­tistes”

com ERC “vulguin anar contra el marge que tenen les autonomies” en matèria tributària.

En successive­s setmanes, el líder del PP ha mantingut reunions a porta tancada amb empresaris de diferents sectors a Catalunya. Ahir a la tarda es va reunir amb representa­nts del sector turístic de la Costa Daurada. Les setmanes anteriors va ser a Lleida, visitant una explotació ramadera, i a Barcelona, dues vegades, amb el sector educatiu contrari a la immersió lingüístic­a a l’escola i l’hoteler, en el marc de la campanya del PP contra la llei Celaá d’educació i contra el tancament de l’hostaleria durant un mes decretat per la Generalita­t

per al control de la Covid-19.

En la mateixa línia, Díaz Ayuso també va mantenir una agenda de reunions entre dijous i ahir divendres al matí a Barcelona, amb el sector de l’hostaleria i l’educatiu. La dirigent popular, que va recordar que és la quarta vegada que ve a Barcelona des que presideix el Govern de Madrid, va assegurar que havia tingut “molt bona acollida” i s’havia sentit “com a casa”, a més d’admetre que no havia tingut problemes enlloc per parlar castellà a Catalunya.

“Els madrilenys i la resta dels espanyols sempre hem sentit una profunda admiració per Barcelona i per Catalunya, som comunitats germanes que hem competit i col·laborat juntes, i quan ho hem fet a l’uníson hem aportat un 40% del PIB”, va subratllar.

“Catalunya sempre ha estat, a més d’un lloc d’acollida i d’emprenedor­s, un lloc avantguard­ista que hem mirat amb profunda admiració”, va afegir, abans d’assenyalar que “hi està havent situacions que estan portant a una profunda desigualta­t entre catalans, a un empobrimen­t i a una expulsió de la iniciativa privada de les empreses i de la seva societat”.

Per això, “moltes d’aquestes persones fugen de Catalunya i se’n van a altres comunitats com Madrid”, va afirmar. I va anunciar que complirà el compromís que al seu dia va adquirir de “continuar potenciant un pont econòmic entre Madrid i Catalunya”.

Díaz Ayuso va assegurar que farà campanya amb el PP català. I Casado mantindrà la seva visita setmanal, amb la pròxima cita a Girona, on té previst reunir-se amb el sector pesquer, i després tornarà a Barcelona per acostar-se al sector industrial. “El president del nostre partit ve a explicar el nostre projecte polític, a explicar el nostre compromís amb Catalunya, amb aquesta terra tan espanyola com qualsevol altra, perquè no es pot entendre Catalunya sense Espanya ni Espanya sense Catalunya”, va dir Alejandro

Fernández a tall de benvinguda.

Catalunya no proporcion­a al PP un volum de vots com Andalusia, Galícia o Castella i Lleó, però les successive­s eleccions generals han demostrat que el pes de Catalunya, tot i que limitat, ha estat decisiu en les majories absolutes tant de José María Aznar el 2000 com de Mariano Rajoy el 2011. Casado no pot aspirar ara a aquests resultats, però per liderar un futur govern sí que necessita millorar molt a Catalunya. I d’alguna manera les autonòmiqu­es catalanes del 14 de febrer, un àmbit inhòspit per als populars, ja anticipara­n el resultat a què pot aspirar a Espanya. Si milloren al Parlament català, serà un bon auguri per a Casado.

 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI
 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? Pablo Casado va visitar ahir el Banc d’Aliments a Reus
SUSANNA SÁEZ / EFE Pablo Casado va visitar ahir el Banc d’Aliments a Reus
 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Isabel Díaz Ayuso va explicar ahir a Barcelona els avantatges de la fiscalitat de Madrid
DAVID ZORRAKINO / EP Isabel Díaz Ayuso va explicar ahir a Barcelona els avantatges de la fiscalitat de Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain