La Vanguardia (Català)

Arrimadas ataca Casado l’endemà de trencar el diàleg amb el PSOE

La presidenta de Cs retreu al líder popular el pla per “carregar-se” el seu partit

- CARMEN DEL RIEGO

No havien passat 24 hores de la ruptura de les converses de Ciutadans amb el Govern de Pedro Sánchez, i la presidenta del partit liberal, Inés Arrimadas, mostrava ahir la seva nova estratègia, disputar cara a cara al PP l’espai polític que Pablo Casado ha pretès ocupar des que Cs va iniciar l’acostament al PSOE.

Malgrat que tant Arrimadas com Casado presumeixe­n de sintonia i de mantenir una comunicaci­ó fluida, n’hi ha hagut prou amb una informació periodísti­ca sobre la intenció del president dels populars d’anar a l’assalt de Ciutadans perquè la seva presidenta es giri contra el seu amic i li recrimini no fer política en positiu, sinó contra algú.

Després de la ruptura de les negociacio­ns pressupost­àries amb el PSOE, Arrimadas va desplegar ahir una activitat frenètica en diferents mitjans de comunicaci­ó per explicar el no als comptes de l’Estat i justificar la seva posició, de què no es penedeix, per les millores econòmique­s que ha obtingut. Però la líder del partit taronja sap que l’afany a negociar amb el Govern de Sánchez pot suposar ara una rèmora per a la seva estratègia política, i més en un moment en què té molt pròximes unes eleccions a Catalunya, on el gir estratègic que va iniciar Cs amb la seva presidènci­a serà avaluat pels ciutadans, i pot costar-li car.

Així doncs, a més d’explicar les raons de la ruptura i la defensa de les seves converses, Arrimadas es va regirar contra Casado, a qui va recriminar “el pla per carregar-se Ciutadans”, en lloc de pensar a “com ajudar per frenar les bogeries d’aquest Govern” i tirar endavant l’economia espanyola. “És una pena que el principal partit de l’oposició, en comptes de pensar en què pot ajudar, estigui pensant a com carregar-se Cs”.

És més, per Arrimadas, l’estratègia del president del PP és que “Espanya s’arruïni” per tenir més possibilit­ats en les pròximes eleccions, una cosa que considera incomprens­ible. La presidenta del partit taronja va ser molt gràfica quan va descriure l’estratègia del seu oponent: “No em taco les mans, i que s’arruïni Espanya, que ja després em votaran a mi en les pròximes eleccions, i de passada intentarem carregar-nos Ciutadans”.

Al contrari, el pla de Cs és “ser útil per a la vida de la gent”, va explicar la líder taronja, que va afegir: “El meu objectiu és que la gent que està farta del bipartidis­me tingui en Ciutadans un projecte polític”.

A més dels retrets a Casado, Arrimadas va dedicar temps a explicar per què era correcta la seva estratègia de negociar els pressupost­os i insistir a parlar fins al final amb el PSOE, tot i que ja es veia que l’Executiu s’inclinava per la via d’ERC i EH Bildu.

Per Arrimadas, Sánchez tenia a les mans “una via moderada” per aprovar els comptes, però “s’ha decantat per la part radical del Govern, aquesta en què es troba Podem”, que des del principi, segons va relatar la presidenta de Cs, va intentar apartar de la negociació el seu partit, perquè no encaixava en la seva estratègia que el Govern miri a la part més radical de l’arc parlamenta­ri, i no pas a la més moderada que ells represente­n.

Però la negociació va continuar perquè la líder liberal veia possibilit­ats i veia ministres “que volien arribar a un acord amb Ciutadans”. I és que no només Felipe González o barons com Emiliano García-Page, diu Arrimadas, eren partidaris de l’acord amb Ciutadans i de no arribar a acords amb EH Bildu. Hi havia també ministres que rebutjaven la via que s’ha imposat durant el debat pressupost­ari.

Després de confirmar-se “aquesta via radical”, la continuïta­t del partit liberal en la negociació era inviable, i més després de les “concession­s intolerabl­es” que Sánchez va atorgar als independen­tistes, com pot ser que en la nova llei educativa no hi figuri la referència al castellà com a llengua vehicular de l’ensenyamen­t.

Arrimadas va criticar també que l’acord amb ERC porti a l’harmonitza­ció fiscal de diferents tributs cedits, que a la pràctica suposa “una pujada d’impostos”. Igualment, està convençuda que darrere del suport d’EH Bildu hi ha l’acostament de presos d’ETA a presons pròximes al País Basc. Davant d’aquestes condicions, va assenyalar les que demanava Ciutadans, entre les quals que es recuperés el castellà com a llengua vehicular i “qüestions bàsiques” com els ajuts als autònoms més castigats per la pandèmia.

La líder taronja acusa el del PP de jugar a “arruïnar Espanya” per tenir més opcions electorals

La presidenta de Ciutadans diu que ministres socialiste­s preferien el pacte amb ells al d’ERC i Bildu

 ?? EP ?? Inés Arrimadas va anunciar dijous al Congrés el no de Ciutadans als pressupost­os de l’Estat
EP Inés Arrimadas va anunciar dijous al Congrés el no de Ciutadans als pressupost­os de l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain