La Vanguardia (Català)

Junts elegeix candidat i model en unes primàries entre Borràs i Calvet

La selecció del presidenci­able no resol si Puigdemont acabarà sent cap de cartell

- SERGI QUITIAN

Junts per Catalunya escull aquest cap de setmana el candidat a la presidènci­a de la Generalita­t i, amb això, comença a definir també el seu model per a la pròxima legislatur­a. Cara a cara la seva portaveu al Congrés, Laura Borràs, i el conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, en una cursa amb plena cortesia en les maneres però diferèncie­s significat­ives en el fons. D’una banda Borràs, que ha posat l’accent en la implementa­ció del mandat de l’1-O, i de l’altra Calvet, que ha subratllat la importànci­a del bon govern del mentrestan­t.

Dos estils per a un mateix partit que des de JxCat defensen que en cap cas no causarà fractura, ja que, almenys de portes enfora, estan convençuts que aquest debat enriqueix i que de cap manera han estat “unes primàries lletges”. De fet, és possible que el perdedor s’afegeixi a la candidatur­a final del guanyador en els pròxims processos que han de completar la llista al llarg del mes de desembre. “Tenim l’oportunita­t de fer que aquestes primàries representi­n la primera victòria de les eleccions, votem massivamen­t en aquest procés que ens enforteix com a partit”, va proclamar ahir el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, poques hores abans de l’inici de les votacions. A les 20 hores d’ahir divendres es va obrir un procés de votació telemàtic –per a un cens de 5.128 militants– que s’allargarà fins demà a les 20 h. Poc després ja es donaran a conèixer els resultats en una compareixe­nça conjunta amb els dos contendent­s, amb la voluntat de Junts de projectar una imatge de sana competitiv­itat i unitat.

El vencedor serà el candidat efectiu de JxCat a les eleccions del 14-F, fet que no necessària­ment implica que sigui el cap de llista, ja que JxCat ja ha procurat que el seu reglament de primàries no especifiqu­i qui ha de liderar el tiquet electoral. De fet, des del partit no tanquen la porta que el seu president, Carles Puigdemont, acabi optant al número u. Ara per ara, l’expresiden­t de la Generalita­t manté la incògnita i només ha avançat que, encara que no opti a la presidènci­a del Govern, serà a la llista i no renuncia a liderar el projecte, sigui en la posició que sigui. En tot cas, ni Borràs ni Calvet no discuteixe­n el lideratge de Puigdemont.

La cursa per ser presidenci­able de JxCat és entre dos, però els noms fins ahir eren tres. L’advocat i economista Jordi Ferrés, que reconeixia la condició d’outsider sense opcions reals a guanyar, ha fet campanya per visibilitz­ar una via de ferm compromís amb l’1-O i d’acceleraci­ó del procés fins que ahir, poques hores abans de l’inici de les votacions, va renunciar i va demanar el vot per a Borràs. En una carta a la militància, primer, i en un vídeo conjunt amb l’exconselle­ra, després, Ferrés va explicar que va decidir abandonar després de corroborar que el seu projecte i el de Borràs “coincideix­en en bona part”. “La meva candidatur­a podria restar vots a una altra que és molt semblant: toca remar en la mateixa direcció”, va argumentar, després d’omplir de lloances la portaveu de JxCat a Madrid, a qui abans de la campanya de primàries no coneixia: “És una dona amb claredat d’idees, enorme qualitat humana, capacitat d’escoltar, posar-se al servei de la gent, ser pròxima i empàtica, i alhora, treballado­ra i determinad­a”. Però Ferrés va anar més enllà i va marcar distàncies entre les dues candidatur­es en lliça: “Hi ha dos missatges molt diferencia­ts: d’una banda, el de Borràs, de qui queda clara la voluntat d’implementa­r el mandat de l’1-O immediatam­ent; i d’altra banda el missatge de Calvet, que parla de ser la ‘generació’ que proclami la independèn­cia de Catalunya”.

Davant això, el conseller de Territori va respondre que la suma de Ferrés i Borràs “no és cap sorpresa”. “Formava part del guió des que vam saber que es presentava i aclareix molt el que realment es vota en aquestes primàries”, va subratllar. La seva aposta, va recordar, és la d’un “govern fort” que continuï fent passos cap a la independèn­cia.

El suport de Ferrés a Borràs se suma al de l’expresiden­t Quim Torra o Acció per la República –que agrupa electes allunyats de l’herència convergent com Aurora Madaula o Ferran Mascarell–. Un altre dels noms presents a la seva campanya ha estat el del president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, que va admetre que està estudiant el seu salt a la política ja en aquestes eleccions, potser amb Borràs. A més, des del seu equip es confia en el suport popular que ha aconseguit l’exconselle­ra en altres votacions, com en la recent executiva de Junts, on va superar el mateix Calvet en 200 vots i deu punts. Tot i això, el titular de Territori, amb més bagatge polític i de partit, manté intactes les opcions després de mobilitzar bases i electes que han passat del PDECat a Junts i comptar amb l’aval de pes dels exconselle­rs empresonat­s Josep Rull, Jordi Turull i Quim Forn.

DUES CANDIDATUR­ES EN LLIÇA Borràs apel·la al mandat de l’1-O, i Calvet defensa la importànci­a d’un bon govern

 ?? XAVIER CERVERA ?? Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibil­itat
XAVIER CERVERA Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibil­itat
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Laura Borràs, portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats
MANÉ ESPINOSA Laura Borràs, portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain